Oglas
· · Komentari: 0
UPOZNAJTE SRBIJU

Na samo 40 kilometara od Beograda nalazi se mesto koje će vas OČARATI! (FOTO/VIDEO)

Ukoliko gledate gde da otputujete za vikend ili da odmorite jedno popodne, mi vam imamo predlog za vas. Nađite se na čistom vazduhu za samo 40 minuta iz Beograda.

1621247085_Depositphotos_53732577_xl-2015500.jpg
FOTO/ pritscreen/youtube/ Gostoljublje TV
Oglas

Planina Kosmaj se nalazi u okolini Mladenovca i na 626 metara nadmorske visine, druga je najniža planina u Srbiji, posle Avale. Naziv je dobio od keltske reči „cos“ što znači šuma i stare indoevropske reči „maj“ što je značilo planina. Kosmaj ima tri vrha: Mali, Goli i Rutavi vrh i ima preko 95 izvora zdrave vode.

Nekada je Kosmaj bio spojen sa Avalom i činili su poluostrvo u Panonskom moru.

Zbog svojih lokacija, Kosmaj je često bio mesto sukoba i ratova, a poslednji je bio tokom Drugog svetskog rata. Nekada je Kosmaj bio spojen sa Avalom i činili su poluostrvo u Panonskom moru, a danas je Kosmaj omiljeno izletište šumadijskog kraja. Čim mu se približite shvatićete i zbog čega.

Pročitajte još: Najbogatiji evropski despot bio je SRBIN! (FOTO)

Manastir Tresije

Ukoliko idete preko Sopota, prva stanica vam je prelepi manastir Tresije.

Drveće i životinje
Šuma je pretežno bukova i hrastova, mestimično četinarska. U podnožju planine počinju brojni voćnjaci pašnjaci. Na Kosmaju ima i razne divljači od značaja za lovni turizam  (zečevi, srne, fazani, jarebice, lisice i prepelice, a nekada davno i vukovi).

Manastir je osnovan 1309. godine i u vreme kralja Dragutina. Posvećen je svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu. Naziv Tresije je dobio po potoku koji izvire pored manastira. Stradao je krajem 17. veka pod najezdom Turaka, a bio je i jedan od centralih mesta odakle su krenule migracije stanovništva Prvom Seobom Srba 1690 godine.

Ruševine manastira obnovili su 1709. godine rakovački kaluđeri, o čemu svedoče natpisi unutar hrama. Obnavljan je do 1950. godine i primer je obnove u stilu Raškog učenja. U manastiru se čuvaju ikone iz 19. veka kao prvi primer rada ikonopisaca posle oslobođenja Srbije.

Pročitajte još: Pet činjenica o TITANIKU koje možda niste znali! Šta je pomoglo glavnom kuvaru da preživi? (FOTO)

U blizini se nalazi i manastir Pavlovac, Kastaljan, crkva u crkva u Nemenikućama i zbog toga je ovaj kraj dobio naziv "Kosmajska sveta gora".

Na Kosmaju je pronađena i rimska fibula za koju se pretpostavlja da potiče iz 2-3. veka pre nove ere.

Spomenik borcima Kosmajskog odreda

Nalazi se na Malom visu, jednom od tri vrha planine Kosmaj. Spomenik je izgrađen 1971. godine i posvećen je Kosmajskom partizanskom odredu, koji je u toku Narodnooslobodilačkog rata od 1941. do 1944. godine dejstvovao na ovom terenu.

Pet duplih krakova na spomeniku posvećeni su okruzima i gradovima koji su se borili za slobodu. Autori spomenika su vajar Vojin Stojić i arhitekta Gradimir Medaković.

Vidikovac i spomen kosturnica na Belom Kamenu

Vidikovac je zapravo drveni toranj sa kog se pruža predivan pogled na Šumadiju. Desno od vidikovca, nalazi se šumska staza koja vodi do spomen kosturnice.

Ovaj spomenik zapravo predstavlja spomen kosturnicu na Belom Kamenu, koja je podignuta ratnicima Timočke divizije koji su pali u borbama za odbranu Beograda 1914. godine.

U blizini planine Kosmaj nalaze se još: Selters banja, Markovačko jezero, Orašac i spomenik despotu Stefanu Lazareviću u selu Crkvine u Markovcu.

Pročitajte još: Pitali smo knjižare ŠTA SRBI ČITAJU: Zabranjena "Knjiga o Milutinu" ponovo dobija publiku, a OVO su najtraženije knjige!

Rimska fibula

Drevna rimska zoomorfna fibula u obliku pseće figure, urađena u bronzi, u 2-3 veku pre nove ere, pronađena je na planini Kosmaj u centralnoj Srbiji. Danas je deo zbirke Narodnog muzeja Srbije u Beogradu. Fibula je vrsta broša ili pribadače koja se u davnim vremenima koristila za pričvršćivanje odevnih predmeta, obično na ramenu. Pored praktične, imali su i dekorativnu namenu, i zato su fibule rađene u brojnim različitim oblicima. NJihova upotreba bila je posebno raširena tokom gvozdenog doba i antike.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas