· · Komentari: 0
STRAŠNA SUDBINA

Zbog vica o TITU, novinarka završila na GOLOM OTOKU: Ovako glasi šala koja ju je SKUPO koštala (FOTO)

Novinarka Ženi Lebl (22) prošla je kroz pakao zbog vica o Titu.

1634914562_tito.png
Foto: Printskrin/Jutjub/RTS Obrazovno-naučni program - Zvanični kanal

O Josipu Brozu pisale su se mnoge pesme, a jedna od najpoznatijih: "Druže Tito ljubičice bela", koštala je mladu novinarku Ženi Lebl dve i po godine robije na Golom otoku, gde je završila kada je imala samo 22 godine.

U to vreme o Ženi, Beograđanki jevrejskog porekla, nije se puno znalo, niti se smelo pisati o strašnom periodu koji je provela na Golom otoku.

Pročitajte još: Zašto je Tito mrzeo Deda Mraza i sa kim ga je poistovećivao? Ovo je odgovor!

Jedan od tekstova o njoj iz 2013. godine objavila je Politika, list u kojem je radila dok je nisu uhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu, koji je jednog jutra prepričala u redakciji.

"Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobedila na međunarodnom takmičenju u cveću jer je uzgajala ljubičicu od 100 kilograma, aludirajući na pesmu 'Druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela'. Pošto je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni fazon."

"Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur i Goli otok. U pet zatvora, gdje je od aprila 1949. do oktobra 1951, od nje su tražili da promeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara".

Posle raspada Jugoslavije, Ženi je objavila knjigu koju je nazvala "LJubičica bela", a koja je u Izraelu, gde je i živela sve do smrti 2009. godine, postala bestseler. U njoj je opisala jeziva iskustva iz logora, a mnogi do tada nisu ni znali da je tamo bilo i žena.

"Samo žedni znaju ceniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila"

"Devojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolevale su dok su im stizale vesti da su ih se odrekla deca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji", pisala je Ženi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.