Oglas
· · Komentari: 0
zaniimljivosti

KRIJE DREVNU SIMBOLIKU: Da li ste znali zašto se burma nosi na domalom prstu?

Naizgled uobičajen detalj koji je opšte prihvaćen širom sveta, krije tajnu drevnu simboliku.

1646903194_bride-g61d69ecff_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Tradicija razmene burmi datira još iz vremena starog Egipta, antičke Grčke i starog Rima. Sve ove kulture su nosile svoje burme na domalom prstu leve ruke jer na ovom prstu postoji vena koja ide direktno do do srca.

Pročitajte još: Koje TRI NAVIKE mogu pomoći kod POBOLJŠANJA PAMĆENJA

 Međutim, postoji i logično objašnjenje za to, prema verovanju drevne kineske kulture koja se zalaže za to da svaki prst nosi svoje značenje:

  • - Palac predstavlja roditelje 
  • - Kažiprst predstavlja najbliže rođake - braću i sestre
  • - Srednji prst predstavlja vas same 
  • - Domali prst predstavlja vašeg partnera 
  • - Mali prst predstavlja vašu decu 

Prema drevnoj kineskoj kulturi razlog zašto se burma nosi na domalom prstu ima i logički razlog koji ima i svoj grafički prikaz. Možete i sami probati: 

- Spojite jagodice prstiju obe ruke i savijte srednji prst ka unutrašnjosti šake. Svi prsti koji su ostali spojeni uspećete da odvojite osim domalog prsta. Iz tog razloga taj prst simboliše neraskidivost partnera i veruje se da se zato burma nosi baš na tom prstu. Svi ostali prsti mogu se razdvojiti jer tokom života dolazi do razlaza dece i roditelja, braće i sestara, kako svako kreće svojim životnjim putem, dok su partneri predodređeni da budu zajedno celog života.

Grafički prikaz možete videti na sledećem videu:

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas