Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
заниимљивости

КРИЈЕ ДРЕВНУ СИМБОЛИКУ: Да ли сте знали зашто се бурма носи на домалом прсту?

Наизглед уобичајен детаљ који је опште прихваћен широм света, крије тајну древну симболику.

1646903194_bride-g61d69ecff_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Традиција размене бурми датира још из времена старог Египта, античке Грчке и старог Рима. Све ове културе су носиле своје бурме на домалом прсту леве руке јер на овом прсту постоји вена која иде директно до до срца.

Прочитајте још: Које ТРИ НАВИКЕ могу помоћи код ПОБОЉШАЊА ПАМЋЕЊА

 Међутим, постоји и логично објашњење за то, према веровању древне кинеске културе која се залаже за то да сваки прст носи своје значење:

  • - Палац представља родитеље 
  • - Кажипрст представља најближе рођаке - браћу и сестре
  • - Средњи прст представља вас саме 
  • - Домали прст представља вашег партнера 
  • - Мали прст представља вашу децу 

Према древној кинеској култури разлог зашто се бурма носи на домалом прсту има и логички разлог који има и свој графички приказ. Можете и сами пробати: 

- Спојите јагодице прстију обе руке и савијте средњи прст ка унутрашњости шаке. Сви прсти који су остали спојени успећете да одвојите осим домалог прста. Из тог разлога тај прст симболише нераскидивост партнера и верује се да се зато бурма носи баш на том прсту. Сви остали прсти могу се раздвојити јер током живота долази до разлаза деце и родитеља, браће и сестара, како свако креће својим животњим путем, док су партнери предодређени да буду заједно целог живота.

Графички приказ можете видети на следећем видеу:

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas