· · Komentari: 0

ČARLS TREĆI postao je kralj Velike Britanije, a da li znate ko su bili ČARLS PRVI i ČARLS DRUGI?

Nakon smrti kraljice Elizabete Velika Britanija dobila je novog kralja - Čarlsa Trećeg

1663669062_carls.jpg
Foto: Profimedia

Činjenica da novi monarh nije promenio ime mnoge je iznenadila. Ne samo zato što je ovo čest slučaj kada je monarhija u pitanju, več i zato što se u istoriji britanske krune ono koje sad nosi pokazalo kao – baksuzno!

Pročitajte još: Oterajte tugu: 3 MUDRE poruke Indijanaca koje će vam pomoći da živite srećno

Čarls III, punim imenom Čarls Filip Artur Džordž, automatski nakon smrti majke postao je novi kralj Britanije. Iako ovo nije zakonski propisano, mnogi istoričari su očekivali da će želeti da promeni ime i umesto Čarls uzme neko od svojih drugih zvaničnih imena – Filip, Artur ili Džordž.

Pretpostavka je bila da će se princ odlučiti da izabere ime Džordž, kako bi odao počast svom dedi i tada bi bio poznat kralj Džordž VII. To se međutim nije dogodilo i najstariji sin kraljice Elizabete biće krunisan kao Čarls III. 

Zašto je ovo neobično? Zato što su Čarls I i Čarls II bili su toliko loši vladari da vekovima već nijedan monarh na ostrvu nije uzeo njihovo ime!

“Jedanaest godina tiranije”

Čarls I Stjuart vladao je u 17. veku. Želeo je apsolutnu vlast i mogućnost da neograničeno ratuje, pa je jedanaest godina vladao bez kontrole parlamenta uvodeći ogromne poreze stanovništvu kako bi mogao da finansira svoje vojne pohode. Bio je toliko “omiljen” da su te godine u britanskoj istoriji poznate kao ”jedanaest godina tiranije”.

Ostao je poznat i po tome što je jedini britanski monarh koji je pogubljen od strane sopstvenog naroda. To se dogodilo 1649. a nakon njega u Britaniji je na kratko ukinuta monarhija i uspostavljena republika.

Veseli monarh

Monarhija je u Engleskoj obnovljena 1660. i tada je na presto seo Čarls II Stjuart, sin Čarlsa I. Za života su ga zvali Veseli monarh, jer je bio poznat po ljubavnicama i kao veliki hedonista.

Pročitajte još: DETALJ NA SANDUKU VRATIO SVE 25 GODINA UNAZAD: Čarls uradio isto što i prinčevi Hari i Vilijam na sahrani princeze Dajane

Upravljanje državom nije ga mnogo zanimalo, pa za sobom nije ostavio zvanično potomstvo, iako je imao mnogobrojnu vanbračnu decu sa ljubavnicama. 

Nasledio ga je brat, Džejms II.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.