Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЧАРЛС ТРЕЋИ постао је краљ Велике Британије, а да ли знате ко су били ЧАРЛС ПРВИ и ЧАРЛС ДРУГИ?

Након смрти краљице Елизабете Велика Британија добила је новог краља - Чарлса Трећег

1663669062_carls.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Чињеница да нови монарх није променио име многе је изненадила. Не само зато што је ово чест случај када је монархија у питању, веч и зато што се у историји британске круне оно које сад носи показало као – баксузно!

Прочитајте још: Отерајте тугу: 3 МУДРЕ поруке Индијанаца које ће вам помоћи да живите срећно

Чарлс ИИИ, пуним именом Чарлс Филип Артур Џорџ, аутоматски након смрти мајке постао је нови краљ Британије. Иако ово није законски прописано, многи историчари су очекивали да ће желети да промени име и уместо Чарлс узме неко од својих других званичних имена – Филип, Артур или Џорџ.

Претпоставка је била да ће се принц одлучити да изабере име Џорџ, како би одао почаст свом деди и тада би био познат краљ Џорџ ВИИ. То се међутим није догодило и најстарији син краљице Елизабете биће крунисан као Чарлс ИИИ. 

Зашто је ово необично? Зато што су Чарлс И и Чарлс ИИ били су толико лоши владари да вековима већ ниједан монарх на острву није узео њихово име!

“Једанаест година тираније”

Чарлс И Стјуарт владао је у 17. веку. Желео је апсолутну власт и могућност да неограничено ратује, па је једанаест година владао без контроле парламента уводећи огромне порезе становништву како би могао да финансира своје војне походе. Био је толико “омиљен” да су те године у британској историји познате као ”једанаест година тираније”.

Остао је познат и по томе што је једини британски монарх који је погубљен од стране сопственог народа. То се догодило 1649. а након њега у Британији је на кратко укинута монархија и успостављена република.

Весели монарх

Монархија је у Енглеској обновљена 1660. и тада је на престо сео Чарлс ИИ Стјуарт, син Чарлса И. За живота су га звали Весели монарх, јер је био познат по љубавницама и као велики хедониста.

Прочитајте још: ДЕТАЉ НА САНДУКУ ВРАТИО СВЕ 25 ГОДИНА УНАЗАД: Чарлс урадио исто што и принчеви Хари и Вилијам на сахрани принцезе Дајане

Управљање државом није га много занимало, па за собом није оставио званично потомство, иако је имао многобројну ванбрачну децу са љубавницама. 

Наследио га је брат, Џејмс ИИ.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas