· · Komentari: 0

Da li znate šta je ĐANDUJA? Svi smo je "maznuli" od Italijana i imamo je u kući

Zvuči neobično, ali reč je o dobro poznatom proizvodu.

1643129357_bistro-g1df1f57b2_640.jpg
Foto: Piksabej

Gianduja ili gianduia [đanduja] je slatka čokolada koja sadrži oko 30% paste od lešnika, toliko fino samlevenih da tekstura čokolade ostaje glatka, ali obogaćena divnom aromom. Đanduja takođe može biti napravljena i od paste od badema.

Poreklom je iz Torina, nastala za vreme Napoleonovog namesništva (1796.-1814.).

To je ime nastalo od Đanduija, karnevalskog lika marionete koji predstavlja Pijemont, rodom iz italijanske regije u kojoj su poznate poslastice od lešnika.

Pročitajte još: NARODNO VEROVANJE: Ako vas zasvrbi desno stopalo, desiće vam se VAŽNA promena

Prvo ime Nutele

Čuvena Nutela nastala je za vreme Drugog svetskog rata i to ni manje ni više nego zbog nestašice kakaa. Osmislio ju je Pietro Ferero, italijanski pekar, a prvo ime ovog slatkiša, do 1966. godine, bilo je Đandujot, po tada poznatom komičaru.

BONUS VIDEO: 

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.