Oglas
· · Komentari: 0

DANAS JE PRVI DAN PROLEĆA: Evo zašto godinama dolazi dan ranije

Jutros u 4.06 časova na severnoj hemisferi počelo je proleće, dok je u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počela jesen.

1710926734_shutterstock_544868563.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Na dan početka proleća sunce u Beogradu je izašlo u 5.40, a zaći će u 17.50, što znači da će obdanica trajati 12 časova i 10 minuta, a noć 11 sati i 50 minuta.

Na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemljina atmosfera prividno uzdiže sunce iznad horizonta, napominju iz Astronomskog društva ''Ruđer Bošković'', piše Tanjug.

Iako su mnogi u školi učili da proleće počinje 21. marta, poslednje dve decenije proleće nam dolazi 20. marta.

Stručnjaci su otkrili da proleće već dvadesetak godina dolazi dan ranije zbog dve različite metode za određivanje početka i kraja godišnjih doba: meteorološke i astronomske.

Prema ovoj metodi, svaka sezona traje tri meseca.

Drugi, astronomski metod, zasniva se na astronomskim godišnjim dobima i odnosi se na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce.

Prema ovoj metodi, astronomski kalendar određuje godišnja doba prema tome kada je osa rotacije Zemlje na 23,5 stepeni u odnosu na njenu orbitu oko Sunca.

Podsećamo, u Beogradu nakon jutarnjeg slabog prizemnog mraza, tokom dana se očekuje pretežno sunčano. Vetar slab, severozapadni, uveče u skretanju na zapadni i jugozapadni.

Najniža temperatura od -1 do 2 stepena, a najviša oko 14 stepeni.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas