· · Komentari: 0

Kako se piše: NA PAMET ili NAPAMET, primer koji zbunjuje mnoge

Rešite nedoumicu

1669219771_Foto-Shutterstock-kako-se-pise-3.jpg
Foto: Shutterstok

Dati primer je problematičan zato što se ova reč može izgovarati kao da su dve odvojene reči ili kao da je u pitanju jedna. 

Piše se i jedno i drugo.

Prilog napamet piše se spojeno kad znači ne čitajući, ne gledajući, bez podsetnika, po sećanju, naizust: naučio je napamet sve dijaloge, napamet zna gde mu šta stoji. Lopta se ne udara napamet ili priča napamet u značenju neprovereno, bez dokaza.
Rastavljeno kad je akcenat na imenici pamet (um).

Pročitajte još: KAKO SE PIŠE: "U KATARU" ili "U KATRU"? Mnogi greše

Primer:

Nikada nećeš pogoditi šta mi je palo na pamet.

Znam napamet ceo "Gorski vijenac". 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

 

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.