· · Komentari: 0
Peru

MISTERIOZNI CRTEŽ otkriven u PUSTINJI: Naučnici još uvek nisu sigurni šta predstavlja

Arheolozi u Peruu otkrili su veliki crtež mačke na zemlji, koji je do sada bio neotkriven duže od 2.000 godina u poznatoj Naska pustinji.

1603028046_Depositphotos_72174345_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Taj crtež deo je čuvenih geoglifa, koji su jedna od najvećih misterija u arheologiji zbog svoje brojnosti i veličine. Arheolozi veruju da su crteži imali ritualnu i funkciju u astronomiji.

Crtež mačke dug 37 metara bio je do sada jedva vidljiv i gotovo je nestao jer se nalazio na brdu sa velikim nagibom i uništavala ga je erozija, navode iz Ministarstva kulture Perua.

Arheolozi navode da su otkrili ovaj crtež kada su pokušavali da poprave pogled sa vidikovca koji koriste turisti u čuvenoj Naska pustinji.

Džoni Isla, arheolog koji je u Ministarstvu kulture Perua zadužen za Naska pustinju, kaže da očekuje još ovakvih otkrića.

- Otkrivamo ih sve više zahvaljujući novim tehnologijama. Prvenstveno tako što sada možemo da pravimo snimke iz drona sa nižih visina, dok smo ranije mogli to da činimo samo preko snimaka iz aviona - kaže on.

Prema procenama stručnjaka, ovaj crtež nastao je između 500 godine pre nove ere i 500 godine nove ere.

Naska crteži nalaze se u istoimenoj pustinji, 400 kilometara od prestonice Perua Lime i jedna su od najvećih arheoloških misterija. Otkriveni su 1927. godine i pod zaštitom su Uneska.

Oni su sa površine Zemlje jedva vidljivi, ali kada se gledaju iz vazduha, mogu se uočiti ogromni crteži, uglavnom životinja i biljaka. Pojedini geoglifi mogu se jedino i videti sa visine. Veličina im je od deset do nekoliko stotina metara, dok je dubina linije tek nekoliko centimetara u tlu.

Naučnici i dalje ne znaju zašto su latinoameričke civilizacije, koje su postojale pre dolaska Evropljana, napravile ove geoglife.

Pojedini istraživači veruju da su veliki crteži poklon bogovima u koje su verovali njihovi stvaraoci.

Drugi naučnici, međutim, veruju da su geoglifi imali astronomsku funkciju, te da su predstavljali mapu sazvežđa ili da su bili neka vrsta opservatorije koja je ukazivala na mesta na nebu na kojim se nalaze određena nebeska tela.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.