Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Перу

МИСТЕРИОЗНИ ЦРТЕЖ откривен у ПУСТИЊИ: Научници још увек нису сигурни шта представља

Археолози у Перуу открили су велики цртеж мачке на земљи, који је до сада био неоткривен дуже од 2.000 година у познатој Наска пустињи.

1603028046_Depositphotos_72174345_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Тај цртеж део је чувених геоглифа, који су једна од највећих мистерија у археологији због своје бројности и величине. Археолози верују да су цртежи имали ритуалну и функцију у астрономији.

Цртеж мачке дуг 37 метара био је до сада једва видљив и готово је нестао јер се налазио на брду са великим нагибом и уништавала га је ерозија, наводе из Министарства културе Перуа.

Археолози наводе да су открили овај цртеж када су покушавали да поправе поглед са видиковца који користе туристи у чувеној Наска пустињи.

Џони Исла, археолог који је у Министарству културе Перуа задужен за Наска пустињу, каже да очекује још оваквих открића.

- Откривамо их све више захваљујући новим технологијама. Првенствено тако што сада можемо да правимо снимке из дрона са нижих висина, док смо раније могли то да чинимо само преко снимака из авиона - каже он.

Према проценама стручњака, овај цртеж настао је између 500 године пре нове ере и 500 године нове ере.

Наска цртежи налазе се у истоименој пустињи, 400 километара од престонице Перуа Лиме и једна су од највећих археолошких мистерија. Откривени су 1927. године и под заштитом су Унеска.

Они су са површине Земље једва видљиви, али када се гледају из ваздуха, могу се уочити огромни цртежи, углавном животиња и биљака. Поједини геоглифи могу се једино и видети са висине. Величина им је од десет до неколико стотина метара, док је дубина линије тек неколико центиметара у тлу.

Научници и даље не знају зашто су латиноамеричке цивилизације, које су постојале пре доласка Европљана, направиле ове геоглифе.

Поједини истраживачи верују да су велики цртежи поклон боговима у које су веровали њихови ствараоци.

Други научници, међутим, верују да су геоглифи имали астрономску функцију, те да су представљали мапу сазвежђа или да су били нека врста опсерваторије која је указивала на места на небу на којим се налазе одређена небеска тела.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas