· · Komentari: 0

Nikola Tesla je pomoću ovih trikova vežbao mozak: Tri navike najvećeg genija koje će vam promeniti život!

Nikola Tesla imao je tri navike kojom je vežbao mozak svakodnevno

1628006492_tesla.jpg
Foto: Pixabay

Nikola Tesla bio je najpoznatiji zbog doprinosa u osmišljavanju električnog sistema naizmenične struje, ali je osim toga, za  njegovo ime se vezuje još oko 300 najraznovrsnijih izuma.

Pročitajte još: KAKO SE PIŠE: "SUMLJIVO" ili "SUMNJIVO", često se greši i u pisanju i u gorovu

Tokom života, Tesla je konstantno radio na projektima i često ih realizovao do kraja. Poslednjih godina ovaj genije je postao jedan od miljenika interneta.  Tesla je imao i čudne navike poput spavanja od samo dva sata. Ipak, ono što je ostvario ne bi bilo moguće bez zanimljivih stvari koje je primenjivao, kako bi njegov mozak što bolje funkcionisao.

Dobro razmislite prije nego što nešto učinite

Nikola Tesla je često govorio kako može zamisliti strojevi i retko je pravio nacrte pre početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizualnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba skoncentrisati na konačan proizvod. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustite i poradite na problemu u svojoj glavi.

U svojoj autobiografiji Tesla je opisao proces:  -Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju, ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, radim na popravkama i upravljam strojem u svojoj glavi. Za mene je potpuno nebitno da li testiram turbinu u glavi ili u radionici - rekao je.

 Idite u šetnju

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale deo opsesivno kompulsivnog ponašanja, on je nekoliko svojih izuma imao tokom šetnje. Jedna od njih donela mu je ideju o naizmeničnoj struji.

Pročitajte još: ŠOKANTNA REAKCIJA: Želeo je da zaprosi devojku na posebnom mestu, a onda se pojavila ONA! (VIDEO)

Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od nervnog sloma, a dok je s prijateljem šetao parkom recitujući poeziju, ođednom mu je sinula ideja o naizmeničnoj struji.

Svoje probleme rešavajte sami

Poput mnogih inovatora i kreativnih likova i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tokom stvaranja i razmišljanja. Ovo je jedan od njegovih čuvenih citata: "Um je oštriji i koncentrisaniji u neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodna bilo kakava velika laboratorija. Originalnost pristiže iz samoće koja oslobađa od uticaja koji nam štete kreativnom umu. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju - govorio je ovaj genije.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.