· · Komentari: 0
VELIKI KORAK

OVIM JE ISPISANA ISTORIJA: U divljinu VRAĆENA ŽIVOTINJA koje nije bilo čak 3.000 godina! (FOTO)

Tasmanijski đavoli vraćeni su u kontinentalnu australijsku divljinu 3000 godina nakon što su ti "žestoki" torbari tamo istrebljeni. Čuvari to nazivaju istorijskim korakom.

1601973177_Capturepp.JPG
Foto: Printskrin / Tviter / Lunamee

Nekoliko australijskih grupa za zaštitu životinja, među kojima je najveća Aussie Ark, vratila je 26 predatora u 400 hektara prostrano ograđeno područje u Barrington Topsu, otprilike 3,5 sati vožnje severno od Sidneja.

Tim Faulkner, predsednik Aussie Arka, kaže da je ovime ispisana istorija i da se radi o prvom koraku u projektu koji podseća na povratak vukova u američki nacionalni park Yellowstone krajem prošlog veka.

Kako su dobili ime?

Nakon 16 godina rada i mukotrpnog programa razmnožavanja i uzgoja, Faulkner kaže da je "neverovatno i nadrealno" da su uspeli.

Tasmanijski đavoli, teški do maksimalno osam kilograma, u divljini su preostali jedino na ostrvu Tasmaniji, gde ih još ima samo oko 25 hiljada. Po tom ostrvu i po izuzetno glasnom režanju, snažnoj čeljusti i žestini kojom ulaze u borbu, dobili su ime.

Pročitajte još: Znate li šta predstavlja ŽENSKI ZNAK ZA TOALETE? Većina misli HALJINA, a ISTINA JE DRUGAČIJA

Vlasti ističu da nisu opasni za ljude i stoku, ali će se žestoko braniti ako ih neko napadne i pritom mogu naneti teže povrede.

I na Tasmaniji su ugrožena vrsta jer im je populaciju zadnjih decenija desetkovala teška zarazna bolest, a na kontinentu su ih, pretpostavlja se, istrebili čopori dinga, australijskih divljih pasa pre otprilike 3000 godina.

Važni za ekosistem

Faulkner se nada da će dugoročno moći da obnovi dovoljno veliku populaciju tasmanijskih đavola da im opstanak ne bude ugrožen.

- Oni su jedino prirodno rešenje za kontroliranje populacije lisica i mačaka, dveju životinja koje su odgovorne za istrebljenje gotovo 40 vrsta sisara u Australiji - dodao je. - Ovde je u pitanju mnogo više od sudbine đavola.

Za početak, ograđeni i kontrolisani prostor u divljini trebalo bi da ih čuva od automobila, požara i koliko je to moguće od otrovnih korova i drugih stvari koje bi im mogle naneti štetu.

Pročitajte još: Zaposleni i KORONA: Koliko zaposlenih je DALO OTKAZ jer su osećali da ih MELJE POSAO?

- Pustili smo mlade, zdrave đavole, pustili smo ih u najbolje okruženje i nadamo se da će se smestiti, pronaći svoju teritoriju, a onda i da će početi da se razmnožavaju - kazao je. 

Plan je da ih u isto područje puste još četrdesetak u naredne dve godine, a čuvari se nadaju da će jednog dana moći to da učine i u neograđenim zonama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.