Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВЕЛИКИ КОРАК

ОВИМ ЈЕ ИСПИСАНА ИСТОРИЈА: У дивљину ВРАЋЕНА ЖИВОТИЊА које није било чак 3.000 година! (ФОТО)

Тасманијски ђаволи враћени су у континенталну аустралијску дивљину 3000 година након што су ти "жестоки" торбари тамо истребљени. Чувари то називају историјским кораком.

1601973177_Capturepp.JPG
Фото: Принтскрин / Твитер / Lunamee
Oglas

Неколико аустралијских група за заштиту животиња, међу којима је највећа Ауссие Арк, вратила је 26 предатора у 400 хектара пространо ограђено подручје у Баррингтон Топсу, отприлике 3,5 сати вожње северно од Сиднеја.

Тим Фаулкнер, председник Ауссие Арка, каже да је овиме исписана историја и да се ради о првом кораку у пројекту који подсећа на повратак вукова у амерички национални парк Yеллоwстоне крајем прошлог века.

Како су добили име?

Након 16 година рада и мукотрпног програма размножавања и узгоја, Фаулкнер каже да је "невероватно и надреално" да су успели.

Тасманијски ђаволи, тешки до максимално осам килограма, у дивљини су преостали једино на острву Тасманији, где их још има само око 25 хиљада. По том острву и по изузетно гласном режању, снажној чељусти и жестини којом улазе у борбу, добили су име.

Прочитајте још: Знате ли шта представља ЖЕНСКИ ЗНАК ЗА ТОАЛЕТЕ? Већина мисли ХАЉИНА, а ИСТИНА ЈЕ ДРУГАЧИЈА

Власти истичу да нису опасни за људе и стоку, али ће се жестоко бранити ако их неко нападне и притом могу нанети теже повреде.

И на Тасманији су угрожена врста јер им је популацију задњих деценија десетковала тешка заразна болест, а на континенту су их, претпоставља се, истребили чопори динга, аустралијских дивљих паса пре отприлике 3000 година.

Важни за екосистем

Фаулкнер се нада да ће дугорочно моћи да обнови довољно велику популацију тасманијских ђавола да им опстанак не буде угрожен.

- Они су једино природно решење за контролирање популације лисица и мачака, двеју животиња које су одговорне за истребљење готово 40 врста сисара у Аустралији - додао је. - Овде је у питању много више од судбине ђавола.

За почетак, ограђени и контролисани простор у дивљини требало би да их чува од аутомобила, пожара и колико је то могуће од отровних корова и других ствари које би им могле нанети штету.

Прочитајте још: Запослени и КОРОНА: Колико запослених је ДАЛО ОТКАЗ јер су осећали да их МЕЉЕ ПОСАО?

- Пустили смо младе, здраве ђаволе, пустили смо их у најбоље окружење и надамо се да ће се сместити, пронаћи своју територију, а онда и да ће почети да се размножавају - казао је. 

План је да их у исто подручје пусте још четрдесетак у наредне две године, а чувари се надају да ће једног дана моћи то да учине и у неограђеним зонама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas