Oglas
· · Komentari: 0

RAĐANJE ZVEZDA: Spektakularni snimak iz svemira koji prikazuje područje stvaranja zvezda nabliže Zemlji (FOTO)

Umetnost Univerzuma zabeležena na fotografiji

1689234154_ZVEZDA.jpg
Foto: Tviter printscreen/ NASAWebb
Oglas

Naučnici su danas objavili fotografiju koja prikazuje Zemlji najbliže područje stvaranja zvezda - Rho Ophiuchi, otprilike njih 50, mladih, a sve su slične mase Suncu ili manje.

Najtamnija područja su najgušća, gde gusta prašina u čaurama još stvara protozvezde. Ogromni bipolarni mlazovi molekularnog vodonika, predstavljeni crvenom bojom, dominiraju slikom, pojavljujući se vodoravno u gornjoj trećini i strmo na desnoj strani.

One se događaju kada zvezda prvi put probije svoj natalni omotač kosmičke prašine, izbacujući par suprotnih mlaznica u svemir poput novorođenčeta koje prvo ispruži ruke u svet. Nasuprot tome, zvezda S1 je isklesala užarenu pećinu od prašine u donjoj polovini slike. To je jedina zvezda na slici koja je znatno masivnija od Sunca.

Fotografiju je napravio svemirski teleskop „DŽejms Veb“ povodom svog prvog rođendana. Ona omogućuje da svedočimo vrlo kratkom razdoblju u zvezdanom životnom ciklusu s novom jasnoćom.

I naše Sunce je prošlo fazu poput ove, davno, a sada imamo tehnologiju da vidimo početak priče tuđe zvezde, rekao je Klaus Pontopidan, koji je radio kao naučnik na projektu „DŽejms Veb“ na Naučnom institutu za svemirski teleskop u Baltimoru u SAD, u periodu pre lansiranja i tokom prve godine rada teleskopa.

A za sledeću godinu, naučnici najavljuju ambicioznije ciljeve, preneo je „Zimo“.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas