Oglas
· · Komentari: 0

Šta je NATALIJINA RAMONDA? Cvet koji za današnji dan vezuje jaka simbolika

Cvet Natalijina ramonda ima višestruku simboliku

1668155197_1db9eaa260d04c64abbd699fceacde755e8fecb2.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Pre 103 godine svet je potpisao primirje. Najveći do tada rat u istoriji,11. novembra 1918. godine se završio.

Oni koji su izašli kao pobednici u Prvom svetskom ratu obeležavaju današnji dan kao, "Dan primirja". Kapitulacijom Nemačke rat je zvanično zavšen.

Simbol praznika u Srbiji, Natalijina ramonda

Cvet Natalijina ramonda ima višestruku simboliku, a u Srbiji je glavni simbol praznika "Dana primirja". Ovaj cvet uglavnom raste na istoku Srbije, retka je i zaštićena vrsta. Takođe može se naći na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan, mesto najvećih borbi na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu.

Pročitajte još: Citat Alebrta Ajnštajna kog svako treba da se drži: Život će vam biti lepši i počećete da UČITE na svojim greškama

Druga simbolika je u tome što se ova biljka smatra feniksom. Čija se simbolika pripisuje i neustrašivoj srpskoj vojsci koja je posle svih stradanja i gubitaka, izašla iz rata kao pobednica. Ovaj neobičan cvet krasi skromna lepota i nežna ljubičasta boja. Iako deluje osetljivo, Natalijina ramonda je cvet koji je izuzetno izdržljiv.

Cvet je ime dobio prema kraljici Nataliji Obrenović. Krajem 19. veka u okolini Niša ramondu je primetio dvorski lekar Obrenovića, Sava Petrović, zajedno sa botaničarem Josifom Pančićem. Inspirisani lepotom kraljice cvetu je dodeljeno ime Natalijina ramonda.

Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.

Ovaj neobičan cvet krasi skromna lepota i nežna ljubičasta boja. Iako deluje osetljivo, Natalijina ramonda je cvet koji je izuzetno izdržljiv.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas