Oglas
· · Komentari: 0

Stare cake za farbanje uskršnjih jaja: Dobićete omiljene nijanse prirodnim bojama bez hemije

Saveti za prirodno dobijanje boja za farbanje uskršnjih jaja uz pomoć povrća

1713016016_360216_ljubicastauskrsnjajajashutterstock-2105696444_ff.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Kako se bliži Uskrs, mnoge domaćice već razmišljaju koliko jaja će ofarbati za ovaj praznik i tako poštovati tradiciju, ali još bitnija stvar o kojoj misle je kojim tehnikama i bojama će ih farbati.

U moru raznih trikova, izdvojićemo vam najefikasnije, a prirodne tehnike bojenja, kao što su razne vrste povrća.

Ne samo što ćete uštedeti ovim načinom već ćete dobiti prelepe i jarke boje bez hemijskih dodataka.

Crvena boja

U crvenu boju je obavezno ofarbati bar jedno jaje koje će biti čuvarkuća, a prirodnu crvenu ćete dobiti tako što ćete narendati 2-3 korena cvekle i prokuvati ih u jednom litru vode.

Žuta boja

Mnoge domaćice izbegavaju ovu boju za farbanje jaja jer obično ispadne vrlo bleda, ali uz našu tehniku ćete dobiti punu boju koja će vas zadiviti - sipajte kašiku suve kamilice u pola litre vode i kuvajte oko 30 minuta na laganoj vatri, a na kraju dodajte malo sirćeta. Za intenzivniju i sjajniju boju dodajte koru narandže u toku kuvanja.

Zelena boja

Za savršenu i upečatljivu zelenu boju koristićemo svež spanać kao sredstvo bojenja. Grubo ga naseckajte i "izlupajte" pa kuvana jaja utrljavajte u spanać, a možete ih i zajedno kuvati sa tako iseckanim spanaćem.

LJubičasta boja

Iako mnogima deluje da je nemoguće izvući ljubičastu boju iz prirode, starije domaćice znaju za tehniku farbanja sa ljubičastim kupusom, lavandom i naravno, ljubičicama tako što ćete u 250 ml vrele vode staviti šaku cvetova ljubičice i kuvati oko 20 minuta.

Šare na jajima

Ako ne želite da obojite celo jaje, najbolje je da deo koji će ostati neobojen namažete limunovim sokom. Oblike i ukrase, odnosno šare na jajima najbolje ćete dobiti uz vuneni konac ili gumene trake.

(Kurir)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas