Oglas
· · Komentari: 0
PRAVOSLAVLJE

Štiti HRABRE: Danas je sveti sveštenomučenik Pankratije koji je KRSTOM spasio grad

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog sveštenomučenika Pankratija, episkopa tavromenijskog.

1626935725_Pankratije.PNG
Foto: Instagram/ screenshot krusevac.link
Oglas

Sveti Pankratije je sa krstom u ruci zaštitio grad.

Pročitajte još: KAKO SE PIŠE: Da li je pravilno "FIOKA" ili "FIJOKA"? Mnogi će pogrešiti

Sveti Pankratije je činio čudesa

Ovaj svetitelj rođen je u Antiohiji u vreme kada je Isus hodao kao čovek među ljudima na zemlji. Nakon što su čuli za Hristova čuda Pankratijevi roditelji poželeli su da vide Gospoda Čudotvorca. Zajedno sa Pankratijem došli su u Jerusalim, gde su videli Isusa, čuli NJegove reči i videli NJegova čudesa.

Tu se Pankratije upoznao sa apostolom Petrom. Po vaznesenju Gospodnjem i roditelji i sin krstili su se u Antiohiji. Pankratije se povukao u neku pešteru u Pontu, gde ga je apostol Petar našao, pa u dogovoru s apostolom Pavlom postavio za episkopa tavromenijskog na Siciliji.

Pročitajte još: U GROBU zazidanom pre dva milenijuma gorelo je SVETLO! U čemu je tajna "večite LAMPE"?

U tom gradu sveti Pankratije počinio je velika čudesa: razorio idole, krstio nekrštene, a utvrdio krštene i dobro je upravljao crkvom Božjom. Neki neznabožni vojvoda Akvilin, nakon što je čuo da je ceo grad Tavromen postao hrišćanski, pošao je s vojskom u taj grad da ga poruši i poubija sve hrišćane.

Svetac je molitvom spasio grad

Pankratije sveti ohrabrio je verne da se ne boje, a sam sa svojim sveštenstvom izašao je van grada noseći u ruci nepobedivo oružje - časni Krst. Kada se vojska približila gradu, na nju je pala neka tama i obuzeo je strah velik. Nastala je velika pometnja tako da su se napadači okomili jedan na drugog, izboli se i isekli mačevima.

Pročitajte još: KAKO SE PIŠE: "ORMAR" ili "ORMAN", znate li šta je pravilno?

Tako je Božji ugodnik Pankratije spasio grad i svoje stado silnom svojom molitvom pred Gospodom.

Najzad, ubijen je kamenjem od nekih zavidljivih i zlobnih neznabožaca, i upokojio se u Gospodu. NJegove svete mošti nalaze se u Rimu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas