Oglas
· · Komentari: 0

Trikovi za čišćenje SREBRA: Mogu vam pomoći da povratite sjaj vašem nakitu

Isprobajte nekoliko trikova koji vam mogu biti korisni kada vaš nakit nakon nekog vremena izgubi sjaj i pocrni

1692002796_Foto-Shutterstock-nakit.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Srebrni nakit i srebrni escajg vremenom gube svoj sjaj, pa čak i pocrne.

Takve mrlje su rezultat hemijske reakcije između srebra i sumpora u vazduhu. Većina srebrnog nakita i dodataka obložena je vrlo tankim slojem rodijuma, da zaštiti metal i učini ga svetlijim i sjajnijim. Ipak, kad tad se i on istroši i vrlo brzo pocrni.

Takođe, tamnjenje srebra se može dogoditi ako je ono u direktnom kontaktu sa parfemima, preparatima za kosu, kremama i slično.

Zato, ova tri kućna trika su tu da vam vrate omiljeni nakit nazad.

1. Aluminijumska folija i deterdžent za veš

Ovaj trik za čišćenje je prikladan za blago potamneli srebrni nakit ili escajg.

Uzmite činiju i obložite je  aluminijumskom folijom. Zatim, napunite toplom vodom i dodajte kašiku tečnog deterdženta za veš. Dobro promešajte i stavite srebro unutra. Ostavite da se natapa neko vreme.

Izvadite srebrne predmete, isperite mlakom vodom i stavite na papirni peškir da se predmeti osuše.

2. Kečap

Možda zvuči čudno, ali kečap odlično funkcioniše ako želite da uklonite mrlje sa srebra.

Ova metoda je dobra ako imate samo jedan do dva srebrna predmeta za čišćenje. Iscedite nekoliko kapi kečapa na papirni peškir i nežno protrljajte tamna mesta na srebrnim predmetima. Ako je mrlja stara, nanesite kečap direktno na ove delove i ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga istrljajte krpom od mikrovlakana i isperite vodom.

Neki predmeti poput otmjenih svećnjaka ili srebrnog pribora imaju više detalja. Koristite meku četkicu za zube da dohvatite između pukotina i očistite mrlje.

3. Kukuruzno brašno i voda

Ako je vaše srebro izgubilo sjaj, ova metoda će vam pomoći da ga vratite.

Pripremite gustu smesu, mešajući vodu i kukuruzno brašno, te je nanesite na srebrni predmet. Pustite da se smeša potpuno osuši i istrljajte je peškirom da biste polirali površinu i vratili sjaj vašem nakitu, prenosi "Thehappyhousecleaning.co.uk".

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas