Oglas
· · Komentari: 0

Kako da srebrnom nakitu vratite sjaj? Postupak je brz, a sve već imate u kuhinji

Srebro se često tokom vremena isprlja i potamni

1690299600_shutterstock_1692263779.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Tako zaprljan nakit svakako da ne izgleda lepo i da zahteva dobro čišćenje. Umesto da izbegavate nošenje svog omiljenog komada nakita evo kako da ga ponovo vratite u upotrebu.

Uzrok promene boje srebrnog nakita je sumpor dioksid u vazduhu. Kada nakit dođe u kontakt sa vazduhom, on oksidira, izazivajući tamnjenje. Većina nas bi verovatno prvo pomislili da odnese nakit na neko specijalizovano mesto za čišćenje srebra.

Ukoliko imate nakit od ćilibara, ne vredi trošiti novac na gotove preparate. Da biste očistili takav nakit, dovoljno je koristiti običnu pastu za zube. Ovaj proizvod se nalazi u svakom domu, tako da je najekonomičniji način čišćenja srebra. Rezultat je da se nakitu vraća sjaj i ponovo izgleda veoma efektno.

Soda bikarbona je jedan od najlakših načina za čišćenje pocrnelog srebra. Svaka domaćica je verovatno više puta koristila u toku čišćenja ovaj proizvod. Zahvaljujući natrijumu, pocrnelo srebro će povratiti svoj nekadašnji šarm i sjaj. To je odličan način da osvežite svoj omiljeni nakit.

Biće vam potrebna staklena posuda i aluminijumska folija da završite korake. Započnite čišćenje tako što ćete dno posude obložiti folijom. Uverite se da je sjajna strana folije bude spolja. Kada se aluminijumska folija za čišćenje srebra stavi u činiju, unutra dodajte 1 kašiku sode bikarbone.

Jedino što preostaje jeste da unutra stavite prljavi srebrni lančić ili drugi nakit. Na kraju u činiju sipajte toplu vodu. Tada se može primetiti stvaranje pene.

Posle desetak minuta izvadite srebro, isperite ga pod mlazom tople vode i obrišite mekom krpom. Čišćenje srebra sodom bikarbonom trebalo bi da učini da vaše srebrne minđuše ili drugi nakit zasijaju kao novi.

BONSU VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas