Oglas
· · Komentari: 0
HALUCINACIJE

Zašto su se hipici DROGIRALI korom od banane? Za sve je kriv "bananadin"!

Lažna priča koja ja je dovela do opšteg haosa.

1626871417_monkey-1479135_1920.jpg
FOTO: Piksabej
Oglas

Da li ste čuli (ili videli) da neko puši koru banane da bi se nadrogirao? Ni ja. Međutim, pušenje kora od banane ima istoriju koja datira od kasnih 1960-ih u Sjedinjenim Državama i Kanadi, a pušači navodno dobijaju halucinogeno putovanje.

Pročitajte još: Šta se dogodi kada seljaku proradi inat? Reakcije stanovnika elitnog naselja će vas iznenaditi! (VIDEO)

Odakle potiče ova pojava i da li ima halucinogena ušuškanih u tipičnoj banani?

Širenje vesti o dejstvu banane

Krajem 1960-ih, Severnom Amerikom su se širile priče o halucinogenima skrivenim u lokalnim prodavnicama prehrambenih proizvoda i štandovima sa voćem. Prema ovim pričama, odvajanje, ključanje, pečenje i sušenje banana omogućilo bi korisniku da izdvoji hemikaliju bananadin i uđe u snažno psihodelično iskustvo.

Godine 1967. Džo MekDonald, pevač grupe Country Joe & the Fish, pronašao je veliku bananu koja se ranije koristila kao deo ukrasa na paradi. Bend je vezao bananu za automobil i vozio se po kvartu u San Francisku kako bi promovisao svoj bend.

Tokom popodneva, bend je sa bikovog roga objavio da će pušenje kora od banane izazvati halucinogeni odgovor. Country Joe & the Fish takođe je na koncertima delio džointe od kore od banane članovima publike.

Kasnije 1967. godine, kontrakulturne novine objavile su recept za pretvaranje banana u moćan halucinogen. U članku nisu koristili termin bananadin, izmišljenu hemikalija za koju se kasnije verovalo da je odgovorna za halucinogene efekte koji prate pušenje kora od banane.

Nauka je morala da reaguje

Navodne halucinogene mogućnosti pripremljenih kora od banane zapale su za oko Upravi za hranu i lekove. Istraživači sa Univerziteta utvrdili su da kore od banane ne sadrže ništa neobično - jedina visoka povezanost sa pušenjem voća je placebo efekat. Pored toga, hemikalija „bananadin“ nije otkrivena ili izolovana. Ovi nalazi istraživanja nisu uspeli da zaustave pomamu za bananadinima, jer su entuzijasti kontrakulture odbacivali izveštaje kao vladinu zaveru.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas