· · Komentari: 0

Ženska imena inspirisana balkanskim rekama: Čest izbor roditelja

Priroda je večna inspiracija, a reke koje prolaze kroz Balkan nose najlepša imena i nije ni čudo što su čest odabir roditelja da baš po njima nazovu svoje devojčice

1664791113_girl-g8ee2c09ac_1280.jpg
Foto: Pixabay

Ukoliko se još uvek dvoumite možda se među ovim prelepim nazivima nađe idelano ime za vašu buduću princezu.

Sava

Nastaje spajanjem Save Dolinke i Save Bohinjke u severnozapadnoj Sloveniji. Sava je sa svojih 990km jedna od najdužih reka u Evropi.

Drina

Nastaje spajanjem reka Tare i Pive. Najveća je pritoka reke Save, najlepši i najduži kanjon je od Žepe do Klotijevca.

Nera

Reka u oblasti banata, leva pritoka Dunava.

Zlatica

Ili na mađarskom, Aranka, je reka u Banatu, leva je pritoka Tise.

Drenica

Reka čiji je tok je u potpunosti unutar Kosova i Metohije, i po njoj čitava oblast nosi naziv Drenica.

Klina

Reka u južnoj Srbiji koja izvire na Suvoj planini, a svoj tok završava kao leva pritoka Belog Drima.

Pročitajte još: Sedam pravila JAPANACA za srećan život: Svi mogu da ih primene

Raška

Leva pritoka Ibra u Raškoj oblasti u Srbiji. Izvire, južno od manastira Sopoćani, jakim vrelom iz male pećine.

Marica

Najduža reka u unutrašnjosti Balkanskog poluostrva. Nama najpoznatija jer se na njoj odigrala Marička bitka.

Janja

Reka puna ribe, leva pritoka Drine.

Bojana

Nalazi se na granici Crne Gore i Albanije. Otiče iz Skadarskog jezera i uliva se u Jadransko more.

Korana

Otiče iz Plitvičkih jezera, a u Slunju na utoku Slunjčice u Koranu nastali su vodopadi Rastoke. Uliva se u reku Kupu.

Sana

Reka u Bosni i Hercegovini. Izvire u opštini Mrkonjić Grad, a uliva se u reku Unu. Legenda kaže da su joj ime dali još stari Latini zbog njenog lekovitog dejstva i čistoće (lat. sano, sanare = lečiti).

Tara

Reka u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini (Republika Srpska). Nastaje od dve rečice Opasanice i Veruše ispod planine Komovi. Poznata je kao "Suza Evrope" jer u čitavom toku voda iz reke se može slobodno da se pije. Kanjon reke Tare je dubok 1.333 m što ga čini najdubljim u Evropi, a drugim u svetu, posle kanjona reke Kolorado. Veći deo reke Tare (uključujući njen kanjon) je pod UNESKO-vom zaštitom kao deo Nacionalnog parka Durmitor.

Una

Izvire u Lici i desna je pritoka Save. Ime reke nastalo je od latinske reči una što znači jedina.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.