Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Женска имена инспирисана балканским рекама: Чест избор родитеља

Природа је вечна инспирација, а реке које пролазе кроз Балкан носе најлепша имена и није ни чудо што су чест одабир родитеља да баш по њима назову своје девојчице

1664791113_girl-g8ee2c09ac_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Уколико се још увек двоумите можда се међу овим прелепим називима нађе иделано име за вашу будућу принцезу.

Сава

Настаје спајањем Саве Долинке и Саве Бохињке у севернозападној Словенији. Сава је са својих 990км једна од најдужих река у Европи.

Дрина

Настаје спајањем река Таре и Пиве. Највећа је притока реке Саве, најлепши и најдужи кањон је од Жепе до Клотијевца.

Нера

Река у области баната, лева притока Дунава.

Златица

Или на мађарском, Аранка, је река у Банату, лева је притока Тисе.

Дреница

Река чији је ток је у потпуности унутар Косова и Метохије, и по њој читава област носи назив Дреница.

Клина

Река у јужној Србији која извире на Сувој планини, а свој ток завршава као лева притока Белог Дрима.

Прочитајте још: Седам правила ЈАПАНАЦА за срећан живот: Сви могу да их примене

Рашка

Лева притока Ибра у Рашкој области у Србији. Извире, јужно од манастира Сопоћани, јаким врелом из мале пећине.

Марица

Најдужа река у унутрашњости Балканског полуострва. Нама најпознатија јер се на њој одиграла Маричка битка.

Јања

Река пуна рибе, лева притока Дрине.

Бојана

Налази се на граници Црне Горе и Албаније. Отиче из Скадарског језера и улива се у Јадранско море.

Корана

Отиче из Плитвичких језера, а у Слуњу на утоку Слуњчице у Корану настали су водопади Растоке. Улива се у реку Купу.

Сана

Река у Босни и Херцеговини. Извире у општини Мркоњић Град, а улива се у реку Уну. Легенда каже да су јој име дали још стари Латини због њеног лековитог дејства и чистоће (лат. сано, санаре = лечити).

Тара

Река у Црној Гори и Босни и Херцеговини (Република Српска). Настаје од две речице Опасанице и Веруше испод планине Комови. Позната је као "Суза Европе" јер у читавом току вода из реке се може слободно да се пије. Кањон реке Таре је дубок 1.333 м што га чини најдубљим у Европи, а другим у свету, после кањона реке Колорадо. Већи део реке Таре (укључујући њен кањон) је под УНЕСКО-вом заштитом као део Националног парка Дурмитор.

Уна

Извире у Лици и десна је притока Саве. Име реке настало је од латинске речи уна што значи једина.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas