· · Komentari: 0
DAR PRIRODE

Doktorka Dornikova savetuje: Berite ČIČAK i pijte ga protiv GLAVOBOLJE

Pripremite se za branje čička, jer se to radi u avgustu.

1626095180_Depositphotos_321478740_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Seme zrelog čička mora se sakupljati krajem avgusta, najkasnije početkom septembra. Osušenu biljku treba čuvati na dobro prozračenom mestu u papirnim kesama ili vrećicama. Rok trajanja semena i lista je jedna, a korena dve godine.

Pročitajte još: Čaša soka od PARADAJZA menja šaku lekova

Čičak je lek za multipla sklerozu

I ruska zvanična i tradicionalna medicina u jednom su složne: multipla skleroza, jedna od najozbiljnijih autoimunih bolesti, može da se leči čičkom.

Čaj od čička, tinktura ili kapsule.

Kažu da ako upotrebite čičak protiv glavobolja samo jednom, sva je prilika da će ona ređe dolazi. Čičak se uspešno nosi sa bolovima u zglobovima i ukočenošću.

Pročitajte još: Najbolje osveženje za tropske dane NIJE voda, već LUBENICA

Čičak proučavaju više od pola veka

List, koren, seme i cvet
Narod čičak oduvek sakuplja i suši. Lekoviti su i list i koren i seme i cvet. Rusi ga koriste za normalizaciji krvnog pritiska, dobar san, aktivno telo i apetit.

Prateći "stope" narodne tradicije koja je vekovima koristila ovu biljku za lečenje problema sa centralnim nervnim sistemom, ruski lekari su sproveli istraživanje, na onovu kogas je napravljen i lek od čička.

Usporava razvoj MS.

Podatke da običan čičak usporava razvoj ove bolesti i donekle uklanja njene posledice, objavila je još 1960. godine N.P. Dornikova, koja je radila na Odeljenju bolničke terapije Medicinskog instituta Kalinin (danas Tverska medicinska akademija.

Pročitajte još: Vera (71) nikada ne ide kod doktora i ništa je ne boli. Pije samo jednu stvar

- Pacijenti koji uzimaju čičak imaju manju drhtavicu", navodi Dornikova. "Biljka normalizuje mišicni tonus, delimično vraca izgubljene motoričke funkcije i poboljšava opšte dobro pacijenata sa multipla sklerozom.

Grci koristili čičak
Lekovita svojstva čička bila su poznata još u antici. Postoje dokazi da se u staroj Grčkoj biljka koristila za lečenje asteničnih stanja, pareza i paralize.

Gde raste čičak?

Običan čičak raste po stepama na jugu evropskog dela Rusije, i u zapadnom Sibiru. Ima ga na Kavkazu, u Ukrajini, Maloj Aziji, Kini, Avganistanu, Iranu, severnoj Africi. Raste po padinama, u stepi, na pustošima, duž obala reka, po nasipima. Biljka je otporna na sušu i nije zahtevna.

Pročitajte još: Šolja MALINA dnevno i mladost produžena za 10 godina!

Vodite računa da je čičak u velikim dozama otrovna biljka. Samo tako će on biti čovečji prijatelj za ceo život.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.