Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДАР ПРИРОДЕ

Докторка Дорникова саветује: Берите ЧИЧАК и пијте га против ГЛАВОБОЉЕ

Припремите се за брање чичка, јер се то ради у августу.

1626095180_Depositphotos_321478740_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Семе зрелог чичка мора се сакупљати крајем августа, најкасније почетком септембра. Осушену биљку треба чувати на добро прозраченом месту у папирним кесама или врећицама. Рок трајања семена и листа је једна, а корена две године.

Прочитајте још: Чаша сока од ПАРАДАЈЗА мења шаку лекова

Чичак је лек за мултипла склерозу

И руска званична и традиционална медицина у једном су сложне: мултипла склероза, једна од најозбиљнијих аутоимуних болести, може да се лечи чичком.

Чај од чичка, тинктура или капсуле.

Кажу да ако употребите чичак против главобоља само једном, сва је прилика да ће она ређе долази. Чичак се успешно носи са боловима у зглобовима и укоченошћу.

Прочитајте још: Најбоље освежење за тропске дане НИЈЕ вода, већ ЛУБЕНИЦА

Чичак проучавају више од пола века

Лист, корен, семе и цвет
Народ чичак одувек сакупља и суши. Лековити су и лист и корен и семе и цвет. Руси га користе за нормализацији крвног притиска, добар сан, активно тело и апетит.

Пратећи "стопе" народне традиције која је вековима користила ову биљку за лечење проблема са централним нервним системом, руски лекари су спровели истраживање, на онову когас је направљен и лек од чичка.

Успорава развој МС.

Податке да обичан чичак успорава развој ове болести и донекле уклања њене последице, објавила је још 1960. године Н.П. Дорникова, која је радила на Одељењу болничке терапије Медицинског института Калинин (данас Тверска медицинска академија.

Прочитајте још: Вера (71) никада не иде код доктора и ништа је не боли. Пије само једну ствар

- Пацијенти који узимају чичак имају мању дрхтавицу", наводи Дорникова. "Биљка нормализује мишицни тонус, делимично враца изгубљене моторичке функције и побољшава опште добро пацијената са мултипла склерозом.

Грци користили чичак
Лековита својства чичка била су позната још у антици. Постоје докази да се у старој Грчкој биљка користила за лечење астеничних стања, пареза и парализе.

Где расте чичак?

Обичан чичак расте по степама на југу европског дела Русије, и у западном Сибиру. Има га на Кавказу, у Украјини, Малој Азији, Кини, Авганистану, Ирану, северној Африци. Расте по падинама, у степи, на пустошима, дуж обала река, по насипима. Биљка је отпорна на сушу и није захтевна.

Прочитајте још: Шоља МАЛИНА дневно и младост продужена за 10 година!

Водите рачуна да је чичак у великим дозама отровна биљка. Само тако ће он бити човечји пријатељ за цео живот.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas