Oglas
· · Komentari: 0
SAVET

Jesen umiruje MIGRENU, ali ako redovno radite jednu stvar

Za one koji pate od migrene i klaster glavobolje jesenje dnevne temperature su idealne, jer im proređuju napade glavobolje.

1631610658_Depositphotos_119691834_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Sasvim je suprotno kada su visoke temperature i vrućine, jer su toplota i fizičke aktivnosti koje povećavaju temperaturu tela, snažan okidač za pojavu bola u glavi.

Pročitajte još: GREJPFRUT je zdrav, ali može imati NEGATIVNA dejstva ako se uzima sa OVIM lekovima

Vrućina pokreće glavobolju

Doktorka Anđela Gavrilović, neurolog Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara", kaže da toplota samo po sebi nije dovoljna da pokrene napad glavobolje, već do nje dolazi kada postoji bar još jedan uzrok:

- To su najčešće dehidratacija, nagle promene atmosferskog pritiska, visoka vlažnost vazduha, preduga izloženost dnevnoj ili direktnoj sunčevoj svetlosti, izloženost mirisima parfema ili krema za sunčanje, preskakanje obroka, lekova...

Pročitajte još: Zdrave i slatke namirnice: U potpunosti mogu zameniti šećer

Glavobolju izaziva žeđ

Naša sagovornica posebno ističe značaj dehidratacije, jer kada organizmu nedostaje tečnosti znači da u krvotoku nema ključnih elektrolita, poput hlora i natrijuma koji sprečavaju napade glavobolje.

- Visoke spoljne temperature mogu da utiču i na nivo hormona u mozgu, što povećava učestalost i intenzitet migrenske i drugih primarnih glavobolja - kaže dr Gavrilović.

Pročitajte još: I sa njima treba biti OPREZAN: Kako se pravilno kombinuju VITAMINI?

Iako sunčeva svetlost pomaže u proizvodnji vitamina D - što dovodi do poboljšanja raspoloženja - povišene temperature mogu da povećaju količinu raspoloživog serotonina u mozgu što, takođe, pogoduje pojavi migrenskog napada.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas