Oglas
· · Komentari: 0

POSTOJI VIŠE OD 200 TIPOVA GLAVOBOLJA: Šest sigurnih znakova da patite od migrena

Savremena medicina poznaje više od 200 tipova glavobolja, među kojima je jedna od najučestalijih migrena.

1697965069_123.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Migrena može da bude i svakodnevna, ali kod većine se javlja jednom do dva puta mesečno. Reč je o jakoj glavobolji praćenom mučninom i povraćanjem i opštom slabošću zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija svrstala migrenu na listu prvih 10 razloga onesposobljenosti za rad, a s obzirom na to da od nje tri puta češće boluju žene, ona je među njima u prvih pet razloga odsustvovanja sa posla.

U lečenju migrene najveći značaj se pridaje lekovima antimigrenicima, koji kod većine pacijenata daju odlične rezultate. Međutim, s obzirom na to da svaka migrena znači i zastoj želuca, za njeno najefikasnije saniranje su bolji oni lekovi koji ne moraju da se piju. Na svetskom tržištu postoje antimigrenici koji se udišu na nos, u obliku injekcije za samodavanje ili čepića.

Pre nego posegnete za lekom protiv migrene, najbitnije je da utvrdite od kog tipa glavobolje bolujete.

Ovo su sigurni znaci da patite od migrene:

Pojačano čulo mirisa

Kada migrena nastupi sva čula se pojačavaju, a posebno osećaj za mirise. Oni nekada izazivaju mučninu.

Pulsiranje

Mnogi pacijenti se žale da mogu da čuju blago pulsiranje i otkucaje svoga srca u glavi, što može da bude pokazatelj da imaju migrenu. Dešava se da kada dodirnu svoju glavu, mogu da osete venu koja pulsira.

Blesci ili tačkice

Kada migrena počne, može da dođe do blagog talasa elektriciteta, koji se manifestuje poput svetlucavih tačkica ili kratkotrajnih bleskova u vidnom polju.

Slabost i trnjenje

Migrena zahvata i senzomotorne nerve, koji pod njenim dejstvom slabe. Zbog toga možete tada osetiti malaksalost i trnce kroz čitavo telo.

Talas mučnine

Mnogi koji pate od migrene osećaju mučninu i vrtoglavicu, a nije retko ni povraćanje. Kada se aktiviraju moždani nervi, oni utiču na creva, zbog čega dolazi do ovakvih tegoba.

 
Bol sa jedne strane

Iako migrena zahvata celu glavu, tipično je da vas boli samo jedna strana. Čak se dešava da se bol javi u oku ili samo na potiljku. Sa svake strane glave postoji terminalni nerv, ali kada migrena počne, samo je jedan aktivan.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas