· · Komentari: 0

KAKO NAJMLAĐE ZAŠTITI OD SUNČANICE?! Poslušajte UPOZORENJE pedijatra i posebnu pažnju obratitie na JEDNU STVAR!

Pedijatri poručuju da su deca osjetljivija na visoke temperature u odnosu na odrasle i da su sklonija sunčanici i pregrijavanju.

1625734148_family-3624488_640.jpg
Foto: Pixabay

Preporučuju nošenje zaštite na glavi, ali i česta hlađenja kupanjem i tuširanjem.

Pedijatri poručuju da su deca osetljivija na visoke temperature u odnosu na odrasle i da su sklonija sunčanici i pregrijavanju. Preporučuju nošenje zaštite na glavi, ali i česta hlađenja kupanjem i tuširanjem.

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis rekao da su deca osetljivija na visoke temperature i da lakše podležu negativnim efektima toplote sunca.

- Sasvim sigurno da je potrebna zaštita, pre svega glave sa nekim kačketom. Izbegavati neko vreme od 12 do 17 sati. Sad je već i do 17 sati toplo, uz hlađenje, kupanje i sve ostalo - kaže Konstantinidis.

On ističe da bi, ukoliko se pojavi povišena telesna temperatura, uzroke najprije trebalo tražiti u ovakvim danima napolju.

- Možda će jedna doza brufena ili tuširanje mlakom ili hladnom vodom rešiti situaciju - navodi pedijatar.

Ipak, napominje da ne bi trebalo isključiti mogućnost infekcije i u tom slučaju bi se trebalo obratiti pedijatru.

Razlika u temperaturi ja KLJUČNA

Govoreći o boravku dece i mladih u klimatizovanom prostorijama, Konstantinidis kaže da razlika u temperaturi ne bi trebalo da bude veća od pet do deset stepeni, ali i da je ponekad nemoguće napraviti idealnu razliku u temperaturi.

- Naša deca su, kao i mi, pravljena za našu planetu. Ne bih tu bio previše paranoidan, ali svakako treba izbegavati ekstreme i ne ući sa 45 na 25 stepeni, jer je to svakako rizik da se neka bolest razvije u takvim slučajevima - ističe dr Konstantinidi.

On naglašava da su deca osetljivija nego odrasli i da to treba uvek imati na pameti:

- Koliko god da su na neke stvari, kao što je recimo korona, oni otporniji, u načelu, na sve bolesti i patološka stanja, ona su osetljivija - rekao je on za RTS.

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.