Oglas
· · Komentari: 0

Volite da dremate popodne? Duži dnevni odmor kod odraslih osoba može da izazove nesanicu

Popodnevna dremka je za mnoge dobar način da se opuste u toku dana i osveže pred naletom novih obaveza

1656246514_minnie-zhou-0hiUWSi7jvs-unsplash.jpg
Photo: Unsplash
Oglas

Međutim, ima onih kojima ovaj kratak dnevni odmor remeti noćni san. S toga stručnjaci upućuju da popodnevna dremka nije za svakoga i trebalo bi da bude ograničena.

Smatra se da bi popodnevna dremka trebalo da traje 10 do 20 minuta. 

Dnevni odmor u trajanju ne kraćem od 10, ali ne i dužem od 20 minuta, donosi najviše koristi za organizam. Izuzeci od ovog pravila su bolesne osobe i deca kojima je potrebno više dnevnog odmora. Dnevni odmor duži od 20 minuta kod zdravih odraslih osoba može da poremeti ritam spavanja i izazove nesanicu.

Kome je potrebna?

Photo: Unsplash​

Popodnevna dremka potrebna je osobama koje malo spavaju tokom noći. Kratkim snom u trajanju od 20 minuta u toku dana, one mogu da osveže organizam. Ova vrsta odmora potrebna je i radnicima u noćnoj smeni kako bi sprečili pospanost na radnom mestu. Popodnevna dremka se preporučuje i vozačima, jer veliki broj saobraćajnih nesreća prouzrokovan je umorom. Savet svim vozačima jeste da spavaju 7 do 8 sati tokom noći, u slučaju da tokom vožnje osete umor, preporuka je da se konzumira kofein, zaustavi vozilo i odmori 20 minuta. Dnevni odmor savetuje se i osobama koje rade u smenama van radnog vremena od 7 do 18 časova. Smenski rad se dovodi u vezu sa povećanim rizikom od zdravstvenih posledica, telesnih povreda i poremećaja cirkadijalnog ritma. Smatra se da odmor 10 do 20 minuta povećava budnost i jača brzinu reagovanja.

Kako da znate da li vam godi?

Popodnevna dremka nekom godi, a nekom remeti noćni san. 

U slučaju da posle dvadesetminutnog dremanja uveče ne možete da zaspite na vreme izbegavajte popodnevni sanak. Jer, to znači da vam remeti homeostatski nagon za spavanjem. To je tehnički izraz koji se koristi za potrebu organizma za snom. Posle dobrog noćnog sna homeostatski nagon za snom je nizak, ali kako polako odmiče dan, možemo da počnemo da se osećamo umornije i pospano. Spavanje tokom dana umanjuje homeostatski nagon spavanja, usled čega se osećamo odmornije i spremnije da radimo, manje smo pospani, možemo bolje da učimo, bolje je pamćenje i emotivno smo stabilniji.

Rizik

Da sa popodnevnom dremkom ne bi trebalo da se preteruje potvrdilo je istraživanje koje je našlo vezu između prevelikog dremanja i kardiovaskularnih dešavanja, kao što su šlogovi i srčani udari. Uzimajući to u obzir, najsigurnija opcija bi bila da se odlučite za kraće dremke. Ako odremate nekih 20 minuta trebalo bi da se zaista odmorite, a da ne ugrožavate time zdravlje srca ili se probudite potpuno ošamućeni.

Kao deca

Potrebe za dužinom sna su individualne.

Činjenica je da je u dečjem uzrastu potrebno više sna i da se ta potreba smanjuje sa godinama. Ipak, dnevni san kod odraslih, takođe može da bude koristan kao što je to slučaj u dečjem uzrastu, jer može da ublaži pospanost i pojača kognitivne sposobnosti, reguliše emocije...

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas