Oglas
· · Komentari: 0

Popodnevna dremka može biti korisna za mozak: Istraživanja došla do zaključaka koji će se dopasti svima koji vole da prilegnu nakon ručka

Nova istraživanja došla su do zaključaka koji će vas obradovati

1692270677_shutterstock_619361858-1-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Nema baš svako priliku da spava popodne, a koliko je dnevni odmor koristan za naš organizam pokušali su da otkiju stručnjaci.

Neki smatraju da ovakva navika nije dobra jer može ometati noćni san, ali i ukazati na ozbiljne bolesti i stanja. Ipak postoji opšti konsenzus o tome da dremanje može biti zdravo i korisno za osobe koje tokom dana moraju da nadoknade san, ali samo ako traje minimum 20 do 30 minuta ili ne duže od 90.

Stručnjaci smatraju da je idealno vreme za dremanje odmah posle ručka, a ne kasno popodne ili blizu noćnog spavanja.

Prema istraživačima Univerziteta u Londonu, redovni popodnevni odmor od oko 15 minuta poboljšava i realizaciju određenih kognitivnih zadataka.

Naučnici su analizirali genetske podatke ispitanika (njih 375.000) a zaključak je da je spavanje popodne uzročno povezano s poboljšanim zdravljem mozga i kognitivnim zdravljem uopšteno, a povećava i ukupni volumen mozga koji opada s godinama.

Skeniranje ovog dela glave kod ispitanika pokazalo je da je onima koji redovno dremaju popodne mozak veći za oko 15 kubnih centimetara i da je za otprilike 2,6 do 6,5 godina "mlađi", u odnosu na one koji ne odmaraju danju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas