· · Komentari: 0
VEŽBE

OBAVEZNO IH RADITE: Pravilne vežbe smanjuju bol u leđima!

Istraživanje pokazalo.

1606465426_Depositphotos_182638384_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Istraživanje Univerziteta u Sidneju pokazalo je da većina osoba s bolovima u leđima pogrešno pristupa tom zdravstvenom problemu na način da nastoje da se manje umaraju i odmaraju, dok je vežbanje zanemarno.

Jedna studija potvrdila je kako više vežbanja značajno pomaže u smanjenju bolova u leđima. Studija je poslednjim saznanjima "pobila" teorije oko 20 posto istraživanja koji su ranije pogrešno procenili tretman bolova, posebno u donjem delu leđa.

Pročitajte još: OČEKIVANO ILI NE: Ovo je NAJBOLJI LEK za prehladu!

Na bazi podataka prikupljenih od skoro 30.000 učesnika studije, ustanovljeno je kako odgovarajuće pravilno izvedene leđne vežbe smanjuju bol kao i dalji rizik pojave bolova u leđima. 

Utvrđeno je da je bol u donjem delu leđa smanjena za 35 posto kod ispitanika koji su radili vežbe više od godinu dana. Nakon tog eksperimenta, bol u leđima smanjena je za 45 posto kod onih koji su praktikovali pravilan način sedenja i podizanja teških predmeta.

Foto: Depozit

Pročitajte još: Primetili ste prve SIMPTOME gripa? Evo šta nikako NE SMETE RADITI

Najefikasnijom vežbom pokazala se joga, i kod žena i kod muškaraca budući da obuhvata i jačanje mišića i istezanje pođednako.

Sa druge strane, studija nije mogla da pronađe ulogu nošenja uložaka za obuću niti pojaseva za leđa koji navodno smanjuju bolove u leđima. 

Pročitajte još: Zašto je važan LIKOPEN? Možemo ga naći u ovom voću i povrću

- Što više koristite i vežbate leđa, veće su šanse da ih zadržite jakim, zdravim i u formi - kazao je fizioterapeut i naučni istraživač na Univerzitetu u Sidneju Kris Maker.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.