Oglas
· · Komentari: 0
zdravlje

Zašto su opasne povišene masnoće u krvi? Korak od infarkta i moždanog udara

Docenta dr Zorana Gluvića, endokrinologa iz KBC Zemun smo pitali da li su statini bezbedni i postoje li prirodni preparati za sniženje vrednosti holesterola.

1648202652_jpg-01.jpg
Foto: promo
Oglas

Poremećaj nivoa masnoća u krvi (dislipidemija) je uz šećernu bolest, najčešće metaboličko oboljenje. Vrlo često se javljaju udruženo, te uz povišen krvni pritisak, gojaznost i masnu jetru, čine Metabolički sindrom. Ova oboljenja su povezana sa ubrzanim starenjem krvnih sudova – aterosklerozom, koja za posledicu ima pojavu bolesti srca i krvnih sudova. Tako je učestalost pojavljivanja moždanog udara, infarkta, popuštanja bubrega i srca, ali i gangrene nogu dramatično veća kod ovih osoba, u odnosu na metabolički zdrave osobe. Ovo predstavlja svojevrstan alarm da oboleli što ranije započnu lečenje protiv bilo koje komponente metaboličkog sindroma, a posebno povišenih masnoća.

Dislipidemije mogu biti primarne (urođene) i sekundarne (stečene, u sklopu nekih bolesti). Urođene dislipidemije, među kojima je najčešća urođena hiperholesterolemija, se ispoljavaju vrlo rano i zahtevaju ozbiljno lečenje od detinjstva. Stečene su, daleko češće i prate brojne bolesti kao što su npr. smanjena funkcija štitaste žlezde, bolesti bubrega, policistični jajnici.

Doc. dr Zoran Gluvić, endokrinolog

U prvom kontaktu sa obolelim je, zbog toga, od velikog značaja utvrditi vrstu dislipidemije, jer to određuje dalji tok lečenja. I jedne i druge dislipidemije se leče istovremeno i primenom posebnog režima ishrane i primenom prirodnih proizvoda, ali kada je to neophodno i primenom lekova koji utiču na različite vrste displipidemija. Kod stečenih dislipidemija se leči i osnovna bolest. Međutim, uvek je vredno naglasiti - niko od obolelih neće imati odmah dramatične posledice od samog, povišenog holesterola, ali će itekako imati posledice od komplikacija nelečenog ili nedovoljno dobro lečenog povišenog holesterola. Kao posledice se mogu javiti pomenuti moždani udar, infarkt ili gangrene nogu, koje umnogome određuju kvalitet života obolelog.

Iako su pacijenti vrlo osetljivi kada im se propisuje statin, napominjući da “neće da se truju, dobiju dijabetes i imaju kasnije demenciju“, jednostavno objašnjenje značaja njihove primene i što je još značajnije, koristi njihove primene, značajno utiču na bolesnike da se opredele za njihovu upotrebu. Ponavljam, snižavanje nivoa holesterola je njihov sekunadrni cilj, dok je primarni cilj stabilizacija krvnih sudova i prevencija starenja krvnih sudova.

Primena posebnog režima ishrane i fizičke aktivnosti ostaje uvek preporuka bez obzira da li lek ostaje isti, ili se menja ili kombinuje. Uloga nutricioniste može biti velika u tom pravcu. Postojanje Savetovališta za zdravu ishranu može doprineti promeni svesti o načinu ishrane i kvalitetu uzete hrane koja značajno određuje nivoe masnoća u krvi, ali i korigovanju životnih navika. Fizička aktivnost ima značajnu ulogu u potrošnji unetih hranljivih materija i ravnoteži energije, ali i pospešivanju efekata eventualno primenjenih lekova za lečenje dislipidemija.

Foto: promo

Lekovi za lečenje dislipidemija imaju veliki značaj, ponavljam, ne samo u smanjenju nivoa masnoća u krvi, nego i sprečavanju ozbiljnih komplikacija na krvnim sudovima i ubrzane ateroskleroze. Najviše se pored statina, koji se koriste za lečenje visokog holesterola, koriste i fibrati, koji prvenstveno smanjuju povišene trigliceride. Kao i svaki lek, i oni imaju potencijalne neželjene efekte i zahtevaju oprez prilikom uvođenja kod onih koji imaju neku postojeću bolest ili stanje, kada se može očekivati olakšano ispoljavanje neželjenih efekata.

U slučaju statina, oštećenje mišića i jetre pripada kategoriji najčešćih neželjenih efekata njihove primene. Najčešće se njihova pojava registruje nekoliko nedelja od primene statina ili povećanja doze leke ili zamene statina statinom. Važno je raščlaniti da li je pojava bolova u mišićima i miopatije zaista posledica primene statina ili nekog drugog leka ili postojeće bolesti. U novije vreme na raspolaganju je dijagnostička shema u 4 koraka. Ako se utvrdi da pacijent loše podnosti statine, lek se obustavlja, ali je važno napomenuti da se zbog značaja primene statina, kod bolesnika sprovodi neka druga strategija, zamena statina drugim statinom, smanjenje doze statina ili primena statina na drugi dan, primena drugih lekova za kontrolu nivoa masnoća (neki drugi lekovi ili prirodni statini).

Prirodni proizvodi, poput kapsula ArteroProtect® forte, su biljnog porekla, koji doprinose održavanju normlanog nivoa holesterola. Oni mogu biti i dopuna savremenoj terapiji lekovima. Treba istaći njihove prednosti - prirodni sastojci i bezbednost primene, što je kod posebno osetljivih pacijenata od velikog značaja (bolesti jetre, stare osobe, osobe sa brojnim pridruženim bolestima i politerapijom).

Tretman dislipidemija treba odmah započeti, po njihovom postavljanju dijagnoze. Lečenjem se sprečavaju ozbiljne, potencijalno smrtonosne komplikacije ateroskleroze, koje svakodnevno odnose živote našim sugrađanima.

ARTEROprotect forte, koji u sebi sadrži monokolin K iz crvenog pirinča kombinovan sa vitaminima K2, C i B1, pokazao je povoljne efekte u kontroli povišenih masnoća vrlo brzo nakon uvođenja (za osam nedelja primene). Samo jedna kapsula dnevno obezbeđuje dobru primenljivost preparata. Rezultati njegove primene i bezbednost su ga pozicionirali kod onih pacijenata koji nisu motivisani za lečenje statinima, kao i kod onih osoba kod kojih postoje izražena neželjena dejstva statina.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas