· · Komentari: 0

Kako zaista mogu uticati redovne šetnje i boravak u prirodi na psihofizičko zdravlje? Nove studije došle do zapanjujućih zaključaka

Nova istraživanja su pokazala da redovne šetnje i boravak u prirodi mogu drastično smanjiti šanse za upotrebom mnogih lekova

1677149956_shutterstock_338638163.jpg
Foto: Shutterstock

Novo istraživanje je potvrdilo da ukoliko često praktikujete da šetate i budete u prirodi, možete značajno smanjiti potrebu za lekovima, ali i osećaj anksioznosti, depresije, visok krvni pritisak. Uz to, može značajno pomoći kod problema sa astmom i nesanicom.

- Smatra se da je fizička aktivnost ključni faktor koji posreduje u zdravstvenim prednostima zelenih površina kada se uzme u obzir dostupnost ili aktivna upotreba zelenih površina - objasnila je koautorka studije An Turunen, viši istraživač na Finskom institutu za zdravlje i dobrobit u Helsinkiju za CNN.

Ovo istraživanje je otkrilo da poseta prirodi tri do četiri puta nedeljno može smanjiti šanse za korišćenje tableta za krvni pritisak za čak 36%, lekova za astumu za 26% i korišćenje lekova za mentalno zdravlje za 33%.

- Analiza može otkriti ključne asocijacije, ali ne možemo sa sigurnošću reći da li je blizina zelenih površina ili upotreba dovela do smanjene upotrebe lekova - ispričao je Linkoln Larson, vanredni profesor na Fakultetu prirodnih resursa u državi Severna Karolina.

S druge strane, samo gledanje zelenih ili plavih površina od kuće, odnosno posmatranje prirode u zatvorenom prostoru, nije imalo bitnog uticaja:

- Samo gledanje prirode nije pomerilo iglu, ali iskustvo jeste. Druga istraživanja ukazuju na slične zaključke - istakao je Larson, koji se bavi proučavanjem prednosti javnih parkova širom SAD na dobrobit stanovnika koji žive u gradskim sredinama, pa dodao:

- Ako želite da iskoristite sve zdravstvene prednosti koje priroda može da pruži, morate da uronite u ta okruženja.

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.