· · Komentari: 0

Zaboravili ste da popijete lek? Evo kada možete da uzmete sledeću dozu

Pravilno uzimanje lekova pomaže u sprečavanju brojnih zdravstvenih problema. Ipak, čak i uz svete lekara i etikete lekova, propuštanje doze je česta pojava

1669121032_shutterstock_619218203.jpg
Foto: Shutterstock

U zavisnosti od vrste leka i zdravstvenog stanja, propuštanje doze može i ne mora da izazove neželjenu reakciju.

Ponekad se čini da preskočene doze ne izazivaju očigledne probleme, ali mnogi lekovi neće imati svoju namenu ako ih ne uzimate kada i kako bi trebalo.

Šta ako ne uzmete lek kada je trebalo?

Kada se propusti doza, korektivni tok zavisi od vrste leka koji pacijent uzima. Neki lekovi će možda morati da se uzimaju čim greška postane očigledna. Drugi lekovi se mogu uzimati u predviđenoj dozi nakon propuštene doze. Generalno, pacijenti mogu uzeti propuštenu dozu ako je recept propušten manje od dva sata.

Pročitajte još: I hrana može da vas ZAGREJE: Ove namirnice mogu podići telesnu temperaturu, savršene su za hladne dane

Šta učiniti kada je prošlo više od dva sata nakon propuštene doze?

U retkim slučajevima, pacijenti mogu propustiti dozu za više od dva sata. Ako se lek uzima više od 3 puta dnevno, pilula se može preskočiti do sledeće doze. Ako se lek uzima jednom ili dva puta dnevno, doza se može uzeti ako sledeća doza nije narednih nekoliko sati.

Bez obzira na vrstu leka, postoje efikasne metode za održavanje stabilnog i efikasnog rasporeda lekova. Pacijenti mogu uzimati lekove u isto vreme svakog dana kako bi razvili rutinu. Ako je moguće, bilo bi dobro da lek uzimate uz dnevnu rutinu kao što je vreme obroka, iako neki lekovi zahtevaju prazan stomak.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.