Oglas
· · Komentari: 0
promo

Bolujete od SINDROMA NERVOZNOG CREVA? Poznati lekar savetuje kako da drastično umanjite tegobe

Ovo oboljenje je dosta često, pogađa otprilike 1/5 društva.

1666174245_profimedia-0244457822.jpg
foto: Profimedia
Oglas

Sindrom iritabilnog creva pripada funkcionalnim bolestima digestivnog sistema i predstavlja disfunkciju crevnog trakta. U takvim slučajevima, naša creva ne pokazuju uobičajene, normalne funkcije i, ono što je jako važno, nema nikakvog poremećaja organskog porekla. Kod sindroma nervoznih creva tegobe mogu biti iste kao i kod zapaljenskih bolesti creva (kojima ne pripada) pa su dijagnostičke metode i brzo postavljanje dijagnoze jako važni. Najčešće se javlja kod mladih odraslih osoba, ali se zapravo može pojaviti kod bilo koga.

Uzroci:

Uzroci nastanka IBS-a su brojni, a najčešći, pojedinačno ili kumulativno, neravnoteža crevne flore, preosetljivost imunog sistema, stres...

Tegobe:

Bol u stomaku, grčevi, gasovi, nadimanje, zatvor, dijareja, dugotrajna malaksalost... najčešći su problemi koji se javljaju u IBS-u. Treba istaći i to da su tegobe individualne te svakog pacijenta treba posebno sagledati. U IBS-u crevo je osetljivije, što se kod pacijenta može javiti kao bol i tokom neometanog procesa varenja. Pored toga, svaki unos čak i antibiotika, može izazvati probleme.

Šta uraditi:

Kada se tegobe pojave kod pacijenta, prvi korak je konsultacija i pregled specijaliste gastroenterologa, jer ovi simptomi mogu biti slični drugim bolestima želuca i creva i jako je važno blagovremeno postaviti pravu dijagnozu bolesti.

Foto: Promo

Savet pacijentima koji imaju IBS:

U ishrani izbegavajte jake začine (kao što su ljute paprike, biber, luk), alkoholna pića, kafu, gazirana pića i konzervisanu, obojenu i hemijski tretiranu hranu. Prioritet treba dati konzumiranju prirodne hrane ali i redovnom vežbanju, fizičkoj aktivnosti kao i životu bez stresa. Pojava tegoba se može tretirati odvojeno, na primer laksativima ili antispazmoliticima. U dosadašnjoj praksi kao izuzetno efikasna pokazala se i upotreba probiotika. Među probioticima, Lacobacillus plantarum 299V je jedan od onih koji najefikasnije smanjuju tegobe sindroma iritabilnog creva i to delujući na sam uzrok. Dnevna doza od 20 milijardi kolonijoformirajućih jedinica (CFU) dnevno je potpuno bezbedna, kroz kliničke studije ispitana i potvrđena i preporučuje se da se koristi najmanje mesec dana, a po potrebi i duže.

Dr Sass György

Gastroenterolog OB Senta

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas