Oglas
· · Komentari: 0

Kako prepoznati SINDROM NERVOZNIH CREVA? Na jedan simptom treba obratiti posebnu pažnju

Nadutost, bolovi u trbuhu, čujan rad creva i problemi sa pražnjenjem su najčešći simptomi i znaci da imate sindrom nervoznih creva.

1696069665_shutterstock_2194813357.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Oko petina stanovništva mlađe životne dobi, a naročito osobe ženskog pola pate od ovog sindroma. Sa Prof. dr Draganom Popovićem, specijalistom interne medicine – gastroenterologom sa Klinike za gastroenterohepatologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije razgovaramo o tome zbog čega se simptomi javljaju i na koji način možemo pomoći ovim osobama.

Šta je sindrom iritabilnog creva i kako ga prepoznati?

Sindrom nervoznog creva je veoma čest funkcionalni poremećaj digestivnog sistema. Prati ga obavezna pojava bola u trbuhu i izmenjeno crevno pražnjenje. Neki pacijenti se žale na prisustvo dijareje dok drugi prijavljuju zatvor odnosno opstipaciju. Postoje i slučajevi kada se naizmenično javljaju proliv i zatvor i tada govorimo o mešovitom tipu sindroma nervoznog creva. Tegobe moraju da se javljaju jednom nedeljno, u poslednja 3 meseca. Pored navedenih simptoma, kao što su bol u trbuhu i promena u broju i konzistenciji stolica, gotovo redovan simptom je i nadutost trbuha, čujan rad creva, nelagoda u trbuhu…

Šta ako pacijent ima zatvor ili dijareju, a nema bol u trbuhu?

U tom slučaju vrlo verovatno je u pitanju funkcionalna opstipacija ili funkcionalna dijareja. Naravno, to ne znači da su tegobe tog pacijenta zanemarljive. One takođe narušavaju kvalitet svakodnevnog života i zahtevaju tretman.

Šta podrazumeva funkcionalni poremećaj debelog creva?

Funkcionalni poremećaj znači da je isključena organska bolest na sluznici debelog creva koja takođe može da izazove navedene tegobe. Međutim, bez obzira što pacijenti imaju zdravo debelo crevo (bez organske bolesti) oni imaju tegobe. Navedene tegobe - bol sa zatvorom, prolivom ili naizmeničnom pojavom zatvora i proliva, čine da se pacijenti osećaju bolesno.

Kod ovih pacijenata je snižen prag tolerancije organa u trbuhu na stres u najširem smislu reči, tako da burnije reaguju na nadražaje i njihov „ventil za pražnjenje“ se nalazi u trbuhu.

Bez obzira što ovi pacijenti nemaju organsku bolest, kvalitet njihovog profesionalnog i društvenog života je narušen. Radna sposobnost je smanjena, pa često odsustvuju sa posla i posećuju lekare. Stepen smanjenja kvaliteta života ovih pacijenata se nalazi u istom rangu kao i kod pacijenata koji imaju šećernu bolest, povišen krvni pritisak ili bronhijalnu astmu.

Pacijenti koji primete tegobe treba da se jave na pregled izabranom lekaru u svom domu zdravlja. On će na osnovu tegoba, pregleda i osnovnih laboratorijskih analiza, odlučiti da li će propisati terapiju ili će pacijenta uputiti na pregled gastroenterologu.

Prof. dr Dragan Popović, gastroenterolog UKCS

Da li gastroenterolog svakom pacijentu sa sumnjom na IBS obavezno radi kolonoskopiju?

Kolonoskopija nije neophodna za postavljanje dijagnoze IBS. Ona se radi kod pacijenata koji su stariji od 50 godina, koji imaju porodično opterećenje za karcinom debelog creva ili imaju alarmne simptome kao što su pojava krvi u stolici, pozitivan test na mikroskopsko krvarenje u stolici koje se ne vidi golim okom ( FOBT), anemiju naročito sa sniženim vrednostima gvožđa, noćnu pojavu tegoba ili ako tegobe traju i pored propisane terapije.

Koje preparate možemo koristiti kod sindroma iritabilnog creva?

Terapija je usmerena na dominantni simptom: bol, zatvor ili proliv i nadutost. Zbog toga terapija često podrazumeva primenu više lekova. Sa druge strane, kod IBS-a je važna veza mozak - crevo osovine. Smatra se da je uticaj stresa, tačnije anksioznosti izuzetno važan kod ovih pacijenata. Zbog toga se preporučuje saradnja psihijatra-psihoanalitičara i gastroenterologa, naročito kod težih formi bolesti. Takođe, pacijenti često pojavu tegoba povezuju sa unosom određene hrane. Prema novijim smernicama u lečenju IBS-a, dijeta sa smanjenom količinom ugljenih hidrata (FODMAPs dijeta), utiče povoljno na tegobe ovih pacijenata, te je neophodna i saradnja sa dijetetičarima. Preostala terapija je individualno skrojena prema dominantnim tegobama pacijenta (proliv, zatvor, smenjivanje oba).

Foto: promo

Kao što je već istaknuto, bol je vrlo bitan simptom kod ovih pacijenata, gde rastezanje creva izazvano gasovima dovodi do pojave nadutosti i intenziviranja bola. Zato je bitno preporučiti pacijentu preparate koji sadrže Lactobacillus plantarum 299v (Lp299v) koji predstavlja bezbedno i efikasno rešenje. Lp299v je preporučen od Svetske gastroenterološke organizacije, jer posebnim patentiranim mehanizmom doprinosi smanjenju stvaranja gasova i ublažavanju nadutosti i bola kod čak 95% pacijenata. Ove preparate bi bilo poželjno uzimati u periodu od 3 meseca do ublažavanja simptoma.


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas