· · Komentari: 1
polen

U jeku smo ALERGIJA, kako da se ZAŠTITIMO i poboljšamo dan

Sa toplijim vremenom, nažalost, stižu i problemi poznati kao alergija na polen, prolećni problem, letnji problem, jesenji problem.

1596452712_meadow-123280_1280.jpg
Foto: Pixabay

Čestice polena su toliko sitne da mogu da budu gotovo nevidljive, ali svake godine je sve više stanovnika naše planete osetljivo na njih. Oči se zacrvene, nos curi, očni kapci nateknu, kijate, kijate, kijate… ako već ne počnete i da se gušite.

Pročitajte još: Da li ste čuli za CRNU LIMUNADU? Otkrivamo šta ona čini za naš ORGANIZAM

U proleće alergije najčešće izazivaju leska, breza i neke vrste vrbe, u leto divlji polen, a od avgusta do oktobra korov ambrozija. Znači, dok je toplog vremena, biće i polena.

Prvo kreću poleni drveća, nakon toga idu poleni trava i na kraju korovi koji su najagresivniji!
Vreme
Lekari upozoravaju da su najveće koncentracije polena pre podne kada je sunčano i vetrovito vreme. Posle podne, u kasno veče i posle rose ili kiše treba ići u šetnju i provetravati prostorije. Takođe lekari preporčuju da se od 11 sati do kasnih popodnevnih sati otvaraju prozori u domovima.

Kako se zaštiti od alergije na polen?

Osobe koje su alergične na polen moraju zaštititi sluzokožu nosa preparatom koji im je propisao lekar najmanje 15 dana pre vremena cvetanja biljke na čiji su polen osetljivi.

Pročitajte još: ŽIVKO IMA LEK! SEDAM recepata za najčešće letnje BOLESTI šumadijskog TRAVARA ŽIVKA

Koncentracija polena u vazduhu, najveća je ujutru, pa se u tom periodu ne savetuje provetravanje stana. Tokom dana, sa porastom dnevne temperature, koncentracija polena se smanjuje.

Sa terapijom treba krenuti najmanje 15 dana pre cvetanja bilja!

Lekari upozoravaju na to da se terapija protiv alergije mora uzimati redovno, kako je propisano, da bi pacijenti bili zaštićeni tokom čitavog dana.ć

Pročitajte još: ODAHNITE! Ne treba da se NALIVATE VODOM na silu i po svaku cenu

Foto: Pixabay

Mnogi  i ne znaju da boluju od alergije, misleći da zbog simptoma poput šmrcanja, kijanja, kašljanja, peckanja i svraba u nosu imaju grip ili prehladu. To se svakako mora proveriti pregledom kod lekara specijaliste, najbolje alergologa.

Ono što  ovih dana najviše muči alergične osobe je polen ambrozije, koji je veoma aktivan u vazduhu unazad desetak dana i trajaće do jeseni. Vreme s padavinama  ide na ruku osobama alergičnim na polen, jer takvo vreme snižava koncentracije polena u vazduhu.

Pročitajte još: Sve što ste ikada znali o zdravoj ishrani NIJE TAČNO: Ovih 5 PRAVILA treba da PREKRŠITE

Kalendar alergije na polen

polen drveća – mart, april
polen trava – od maja do jula, nekad i do kraja avgusta
polen korova – od kraja jula do oktobra

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.