Oglas
· · Komentari: 0

Zadržavanje GASOVA u organizmu može biti opasno po vaše zdravlje! Ovo su trikovi za izbegavanje gasova neprijatnog mirisa

U proseku, čovek ispušta gasove 15 puta dnevno, a taj broj može da se popne i do 40. Ispuštanje gasova nastaje usled velike količine zarobljenog vazduha u vašem organizmu

1652100382_woman-3186730_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Iako je to sasvim normalan proces, ponekad može biti glasan i neugodan i to je razlog zašto većina nas pokušava da ga zadrži. Međutim, to možda i nije tako sjajna ideja.

Pročitajte još: Da li mučite muku sa hrapavom, takozvanom "guščijom kožom"? Evo kako da je se otarasite

Evo zašto ne bi trebalo zadržavati gasove u sebi: 

1. Vaše telo ga može ponovo apsorbovati

Kada zadržavate gasove, telu ostaje nekoliko opcija, a jedna je da ga ponovo apsorbuje. Gas se vraća kroz  cirkulaciju i izlazi kroz vaš dah.

2. Može dovesti do bola 

Kada stegnete mišiće kako biste izbegli da gasovi pobegnu, to stvara pritisak u vašem telu i može dovesti do bola i lošeg varenja. Ako se radi redovno, može izazvati i otok u vašem digestivnom traktu.

3. Utiče na zdravlje vašeg debelog creva

Ispuštanje gasova eliminiše pritisak u vašem telu. Iako je to dobro za vaše debelo crevo, zadržavanje gasova u vašem debelom crevu vas može iritirati i može izazvati hemoroide.

4. Stalno ćete se osećati naduto 

Zadržavanje gasova izaziva nadutost u vašem organizmu, koja utiče i na vaše varenje, a može da izazove velike bolove u predelu abdomena. Mnogi taj bol opisuju kao kuglu vazduha koja stoji u stomaku, zbog koje se bol u abdomenu povećava prilikom kretanja. 

5. Može da ukazuje na veći problem 

Iako je ispuštanje gasova potpuno normalno i zdravo, njegov obrazac i miris zapravo mogu ukazivati na potencijalne zdravstvene probleme, poput netolerancije na hranu i problema sa varenjem. Ekstremno smrdljivi gasovi takođe mogu ukazivati na visok sadržaj sumpora u vašoj ishrani.

Trikovi za izbegavanje glasnih gasova i gasova neprijatnih mirisa 

  • Izbegavajte da pijete gazirana pića jer proizvode više gasova u vašem telu.
  • Jedite manje porcije i polako žvačite. Kada gutate hranu brzo, zarobljavate velike količine gasova u telu. 
  • Redovno konzumirajte namirnice poput banana, krompira, žitarica i pšenice kako biste sprečili da gasovi imaju neprijatan miris.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas