· · Komentari: 0
SAVET

Zeleni čaj je zdrav, ali osobe sa OVIM tegobama NE SMEJU da ga piju

Nutricionista objašnjava štetna svojstva zelenog čaja.

1632900812_tea-g54199b1ad_1920.jpg
Foto: Piksabej

Zeleni čaj je izuzetno zdrav - pun je vitamina i pomaže kod varenja. Pored mnogih korisnih dejstava na organizam, sa zelenim čajem mnogi započinju dan, jer je on zdravija varijanta kafe.

Međutim, malo je poznato da ovaj napitak, baš kao i kafa, može dovesti do povećavanja nivoa hormona stresa, adrenalina i kortizola, što dalje dovodi do povećanja masnoće u krvotoku. Ali, to nije jedino negativno dejstvo ovog čaja.

Pročitajte još: GREJPFRUT je zdrav, ali može imati NEGATIVNA dejstva ako se uzima sa OVIM lekovima

Zeleni čaj je bogat taninima - on blokira gvožđe, a takođe sprečava upijanje kalcijuma iz hrane.

Nutricionistkinja Svetlana Fus kaže da postoje situacije kada zeleni čaj treba izbegavati, a to se posebno odnosi na neke osobe.

"Zeleni čaj je bogat antioksidansima, vitaminima B, mineralima, taninom i kofeinom. Ima pročišćavajuću i baktericidnu funkciju. Međutim, u nekim slučajevima zeleni čaj može biti štetan po zdravlje. Recimo, trudnice treba da izbegavaju da piju puno čaja zelenog čaja  jer sadrži kofein i ometa apsorpciju folne kisline. Iz istog razloga, ne treba ga koristiti ni osbe koje boluju od glaukoma i hipertenzije", objašnjava nutricionistkinja, i dodaje da osim na nivo gvožđa zeleni čaj utiče negativno i na apsorpciju kalcijuma i magnezijuma.

Foto: Piksabej

Kako treba piti zeleni čaj?

Zeleni čaj ne treba piti uz obroke, već sat vremena nakon jela. Osim toga, tanin može iritirati sluznicu, zbog čega ovaj napitak ne bi trebalo da piju oni koji pate od čireva ili bolesti dvanaestopalačnog creva.

Dnevni unos ovog čaja je tri do četiri šolje dnevno, odnosno ne više od jednog litra u toku dana. Takođe, nije preporučljivo da dodajete šećer u zeleni čaj, kao ni uzimanje slatkiša dok pijete ovaj napitak.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.