Oglas
· · Komentari: 0

Zašto je MAČA tako popularna širom sveta? Postala je sve češća ZAMENA ZA KAFU

Da li ste probali maču?

1740833117_shutterstock_2374487231.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Smatra se da je zeleni čaj druga najpopularnija vrsta čaja na svetu.

Prilično je popularan i svestran napitak - čak možete koristiti zeleni čaj da dodate ukus nekim desertima. Da li ste znali da postoji više od jedne vrste zelenog čaja, kao što su mača, senča, jasmin i još mnogo drugi.

Šta je zeleni čaj? 

Zeleni čaj potiče od biljke Camellia sinensis. Zapravo, i druge vrste čaja, kao što su crni i ulong, takođe potiču iz iste biljke, tako da se obično naziva biljka čaja. Ali šta različite vrste čaja čini različitim ako svi dolaze sa istog mesta? Glavne razlike su u tome da li su listovi fermentisani i oksidisani, što se odnosi na količinu vazduha i toplote kojoj su listovi izloženi. Stepeni fermentacije i oksidacije utiču na boju, ukus, aromu i jačinu čaja, i time razlikuju jednu vrstu čaja od drugih.

Zeleni čaj je nefermentisan i neoksidovan. Pošto zeleni čaj nije oksidovan, on zadržava svoju zelenu nijansu - otuda i ime, piše Real Simple. A pošto nije fermentisan, takođe ima tendenciju da ima gorak ukus za razliku od drugih čajeva, kao što je crni čaj. Potapanjem u toplu vodu dobija se napitak koji milioni ljudi znaju kao zeleni čaj. Ukus zelenog čaja se često opisuje kao zemljan ili travnati, ali može imati i cvetnost ili slatkoću. Mnogi ljudi uživaju u ukusu, dok ga drugi piju zbog navodnih zdravstvenih koristi. 

Zeleni čaj takođe je izvor kofeina. Šolja zelenog čaja sadrži manje od 3 kalorije, 29,4 miligrama (mg) kofeina i male količine minerala, kao što je mangan.

Šta je mača?

Matcha je vrsta zelenog čaja, tako da potiče od iste biljke. Međutim, uzgaja se i obrađuje na specifičan način koji ga razlikuje od običnog zelenog čaja.

Biljke se zaklanjaju od sunca pre berbe da bi se poboljšala boja i smanjila gorčina, a zatim se listovi čaja otkinu, popare i melju u fini prah. Ovaj intenzivan proces znači da je matča generalno skuplja od zelenog čaja. Dok se zeleni čaj pravi umakanjem osušenih listova u vrućoj vodi, mača se pravi mešanjem praha u vrućoj vodi.

 Zbog toga, matcha ima intenzivniji ukus od zelenog čaja. 

Matcha takođe pruža veću koncentraciju korisnih jedinjenja, kao što su polifenoli bogati antioksidansima, u poređenju sa zelenim čajem. Istraživanja su pokazala da mača prah sadrži oko 11,3–24,67 mg kofeina po gramu, piše Real Simple.  Poreklom je iz Kine, ali se sada uglavnom konzumira u Japanu.

Danas je mača popularna širom sveta, a mnogi je zamenjuju kafom.

BONUS VIDEO

 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas