Da li ste probali maču?

Smatra se da je zeleni čaj druga najpopularnija vrsta čaja na svetu.
Prilično je popularan i svestran napitak - čak možete koristiti zeleni čaj da dodate ukus nekim desertima. Da li ste znali da postoji više od jedne vrste zelenog čaja, kao što su mača, senča, jasmin i još mnogo drugi.
Šta je zeleni čaj?
Zeleni čaj potiče od biljke Camellia sinensis. Zapravo, i druge vrste čaja, kao što su crni i ulong, takođe potiču iz iste biljke, tako da se obično naziva biljka čaja. Ali šta različite vrste čaja čini različitim ako svi dolaze sa istog mesta? Glavne razlike su u tome da li su listovi fermentisani i oksidisani, što se odnosi na količinu vazduha i toplote kojoj su listovi izloženi. Stepeni fermentacije i oksidacije utiču na boju, ukus, aromu i jačinu čaja, i time razlikuju jednu vrstu čaja od drugih.
Zeleni čaj je nefermentisan i neoksidovan. Pošto zeleni čaj nije oksidovan, on zadržava svoju zelenu nijansu - otuda i ime, piše Real Simple. A pošto nije fermentisan, takođe ima tendenciju da ima gorak ukus za razliku od drugih čajeva, kao što je crni čaj. Potapanjem u toplu vodu dobija se napitak koji milioni ljudi znaju kao zeleni čaj. Ukus zelenog čaja se često opisuje kao zemljan ili travnati, ali može imati i cvetnost ili slatkoću. Mnogi ljudi uživaju u ukusu, dok ga drugi piju zbog navodnih zdravstvenih koristi.
Zeleni čaj takođe je izvor kofeina. Šolja zelenog čaja sadrži manje od 3 kalorije, 29,4 miligrama (mg) kofeina i male količine minerala, kao što je mangan.
Šta je mača?
Matcha je vrsta zelenog čaja, tako da potiče od iste biljke. Međutim, uzgaja se i obrađuje na specifičan način koji ga razlikuje od običnog zelenog čaja.
Biljke se zaklanjaju od sunca pre berbe da bi se poboljšala boja i smanjila gorčina, a zatim se listovi čaja otkinu, popare i melju u fini prah. Ovaj intenzivan proces znači da je matča generalno skuplja od zelenog čaja. Dok se zeleni čaj pravi umakanjem osušenih listova u vrućoj vodi, mača se pravi mešanjem praha u vrućoj vodi.
Zbog toga, matcha ima intenzivniji ukus od zelenog čaja.
Matcha takođe pruža veću koncentraciju korisnih jedinjenja, kao što su polifenoli bogati antioksidansima, u poređenju sa zelenim čajem. Istraživanja su pokazala da mača prah sadrži oko 11,3–24,67 mg kofeina po gramu, piše Real Simple. Poreklom je iz Kine, ali se sada uglavnom konzumira u Japanu.
Danas je mača popularna širom sveta, a mnogi je zamenjuju kafom.
BONUS VIDEO