Oglas
· · Komentari: 0

Želite da ubrzate metabolizam? Ovih pet jednostavnih pravila vam mogu pomoći u tome

Ukoliko želite da skinete kilograme i ubrzate metabolizam, ovi saveti vam mogu biti i te kako od koristi

1693211859_shutterstock_1427828003.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Metabolizam često sami usporavamo svakodnevnim navikama koje ga uspavljuju, a on za kaznu zamrzava kazaljku na vagi ili je čak podiže. Kako bismo "motor" svog tela podstakli da s lakoćom povuče u petoj brzini potrebno je pridržavati se jednostavnih pravila.

Mini-obrok

Ukoliko nekoliko sati nakon ručka osetite glad, nikako je ne smete ignorisati jer ukoliko to učinite i čuvate se tek za večeru, pašćete u iskušenje da pojedete dvostruko više nego što vam je zaista potrebno. Osluškujte telo, tačnije želudac, i ako ste gladni, pojedite mali obrok koji će učiniti čudo za metabolizam. Pritom birajte isključivo zdrave kombinacije, na primer jogurt i sveže voće.

Smeh

Smeh je okidač za ubrzavanje metabolizma jer razbuđuje svaku ćeliju u telu. Dok se smejete, u telu se nivo energije povećava za 20 odsto, kao i broj otkucaja srca, a za deset minuta smejanja potroši se čak deset do 40 kalorija.

Morski plodovi

Salate su idealan izbor za obrok zbog neophodne količine vlakana i hranljivih sastojaka, a dodatak lososa ili sardele poboljšava rad metabolizma. Ta dva vladara morskih menija bogati su proteinima, a pogotovo zdravim omega 3 masnim kiselinama koje kontrolišu hormon leptin zadužen za ubrzavanje metabolizma.

Jedite polako

Brzo jedenje uništava metabolizam i centar u mozgu koji telu javlja da je sito, a nervi šalju mozgu signale da se želudac širi i potrebno mu je još hrane. Hormon grelin, koji se proizvodi u želucu dok smo gladni, mozgu šalje poruku da smo siti tek oko 20 minuta posle početka jela. Da biste postigli ravnotežu i sprečili sebe u prejedanju, stručnjaci savetuju da jednostavno usporite dok konzumirate hranu. Na ovaj način metabolizam će raditi brže.

Zeleni čaj

Dobro poznati zeleni čaj još drži vodeću poziciju napitka za ubrzavanje metabolizma, i to zahvaljujući obilju antioksidanasa. Uz redovno vežbanje i pijenje najmanje dve šolje zelenog čaja dnevno ne samo da telo ubrzano radi nego se količina nakupljenih masnoća u predelu stomaka smanjuje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas