Oglas
· · Komentari: 0

Kako kućni ljubimci utiču na psihu dece? Ove promene biste mogli da uočite

Naučno je dokazano da kućni ljubimci pozitivno utiču na razvoj dece!

1682176991_shutterstock_742040812.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

I sami verovatno znate koliko deca opušteno izgledaju kada se igraju sa nekom životinjom i koliko generalno vole da su u njihovom društvu. LJubimci, pogotovo psi ih drže aktivnim i uvek su tu da i njima, kao i nama ulepšaju dan i ispune vreme.

Kako je naučno dokazano da psi dobro utiču na razvijanje mentalnih, ali i fizičkih sposobnosti, dobro je znati na koje to vrline kućni ljubimci utiču, kod dece.

Poslušnost

Deca kopiraju svoje roditelje i tačno znaju kako oni uče njih, ali i svog kućnog ljubimca. Tako će isto i oni poželeti da nauče svog psa ili mačku da ih slušaju i da se lepo ponašaju. Možda će biti uspešni u tome, a možda i ne, ali će na ovaj način shvatiti da i oni treba da budu poslušni i više će slušati svoje roditelje.

Razvijanje bez stresa

Takođe je naučno dokazano da se tokom maženja kućnog ljubimca, nama, ali i životinjama ispušta u mozgu hormon sreće i ljubavi - oksitocin, koji nas smiruje, opušta i čini da se osećamo voljenim. Tako je isto kod dece - ljubimci ih smiruju i nude im osećaj sigurnosti. Samim tim će se razvijati bez stresa i izrasti u staložene osobe.

Odgovornost

Jeste da sva deca kada žele da imaju psa ili mačku obećaju da će se brinuti o njima sve vreme, pa na kraju sve padne na vas, međutim, uloga malog vlasnika će ih naučiti da budu odgovorniji prema nekim stvarima. Morate im od početka objasniti da psi i mačke zavise od nas i da im treba naša pomoć - sipanje hrane, menjanje vode i redovno izvođenje napolje (za pse). I ne treba da popuštate! Ako je dete reklo da će voditi računa, nemojte popustiti i izvesti psa ako njega mrzi ili mu se ide napolje sa drugarima, jer je obaveza - obaveza.

Više samopouzdanja

Samim prihvatanjem obaveze prema kućnom ljubimcu će dete učiniti odgovornim. Pored toga, ako dete bude svesno (uz pomoć hvaljenja od strane roditelja) da radi nešto lepo i da je uspešno u tom jedinom poslu koji ima - biće ponosno na sebe i imaće više samopouzdanja nego inače.

Naučite dete da voli životinje od malih nogu i biće vam zahvalno!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas