Oglas
· · Komentari: 0
MODA

Da li znate kako su nastale cipele na štiklu?

Štikle su do dan danas ostale omiljena obuća žena

1637918922_stikle.jpg
Foto: depositphotos
Oglas

Iako mnogi misle da su cipele na štiklu nastale iz estetskih razloga, kako bi osoba koja ih nosi bila viša i gracioznija, prevarili ste se, jer kako tvrde istoričari, štikle su nastale iz veoma praktičnog razloga.

Pročitajte još: Maska koja stimuliše RAST KOSE: Pravimo prirodnu smesu sa jogurtom (RECEPT)

U 15. veku konj je bio glavno prevozno sredstvo, a jahači su svakodnevno prelazili velike razdaljine. Kako im noga ne bi klizila sa kaiša zakačenog na sedlo, osmišljena je visoka potpetica. Tako je nastala i obuća sa potpeticom od tri centimetra, koja se nazivala i „jahačevom petom”. Bile su slične današnjim kaubojskim čizmama.

Kada su nastale cipele na štiklu?

Tokom prve tri decenije 15. veka, ova peta menjala je oblik.  Vremenom su cipele sa visokom štiklom postale svakodnevna obuća, ali samo na dvorovima. Krajem 16. veka, muška obuća imala je potpetice od šest do čak devet centimetara. Katarina, supruga grofa Orleana, 1533. godine je od svog obućara zatražila da joj napravi cipele sa potpeticom, koje će biti lepe, ali koje će u isto vreme činiti da ona izgleda više, jer je bila veoma niska. Obućar joj je napravio drvene cipele sa platformom.

Uskoro su cipele sa potpeticama postale modni imperativ francuske aristokratije. Vrlo brzo ovaj trend prenet je i van granica Francuske. Visoke potpetice su bile sve traženije i postale su simbol bogatstva i prestiža i tokom 17. i 18. veka.

Pročitajte još: MODA ZA 2022. GODINU: Tri trenda će nas posebno osvojiti (FOTO)

 

Posle Francuske revolucije, iz protesta zbog klasnih razlika, visoke potpetice su pale u zaborav i u modu je ponovo ušla ravna obuća. Tako je bilo sve do sredine 19. veka, kada se vraćaju visoke pete, uglavnom kod pripadnica lepšeg pola.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas