· · Komentari: 0
NEGA KOSE

Fantastična 3 biljna izvora omega-3 za LEPU i SJAJNU KOSU

Ova ulja sadrže više omega-3 masnih kiselina nego riba.

1604303530_Depositphotos_407686544_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Nije tajna da za lepu i gustu kosu morate da unosite dovoljno zasićenih i nezasićenih masti iz hrane, kao i da u ishranu uvrstite hranu bogatu omega-3 i omega-6 masnim kiselinama koje se, inače, nalaze ne samo u ribi, već i u nekim biljnim uljima.

Stoga, ako niste u mogućnosti da jedete plodove mora i ribu svaki dan, pokušajte da dopunite dnevni unos omega-3 masnih kiselina koristeći alternativne izvore - biljna ulja.

Pročitajte još: Ova navika uzrokuje OPADANJE KOSE: Kako da to promenimo

Laneno ulje

U pogledu količine omega-3, laneno ulje ima dvostruki sadržaj u odnosu na riblje ulje i druga biljna ulja: na primer, udeo omega-3 u lanenom ulju je više od 40%, dok maslinovo ulje sadrži samo 1%. 

Sastav
 Laneno ulje je takođe bogato raznim vitaminima: grupa B, vitamini A, F, E, cink, lecitin, magnezijum, kalijum, selen.
Laneno ulje se čuva u frižideru ne duže od mesec dana

Ukus proizvoda je blago gorak, ali ako ga dodate salatama od povrća, glavnim jelima, onda se ova gorčina praktično ne oseća. 

Laneno ulje nije predmet toplotne obrade i zato se dodaje samo gotovim jelima

Pročitajte još: Povratak posle dve decenije: Vraćaju se UVIJENI VRHOVI kose

Ulje konoplje

Još jedna lekovita vrsta biljnog ulja sa visokim sadržajem masnih kiselina, uporediva sa ribljim uljem i poznatim sortama crvene ribe. Veruje se da je ovo jedino ulje koje telo 100% apsorbuje. Po izgledu, ulje konoplje ima svetlo zelenkastu nijansu, blago je kiselkastog mirisa. Iako se nekome može učiniti da proizvod nejasno podseća na ulje od orašastih plodova i suncokreta.

Foto: Depozit
Može se koristiti u salatama, grickalicama i toplim jelima

 Čuvajte ulje u tamnoj posudi i na hladnom mestu do 12 meseci.

Ulje divljeg lana

Ulje kameline, takođe se naziva i "lažni lan". Proizvod sadrži linolnu (14-22%), eikozadiensku (1-2%) polinezasićene masne kiseline omega-6, koje utiču ne samo na lepotu i zdravlje kose, već i na reproduktivni sistem žene, poboljšavaju funkciju jetre, sprečavaju rizik od artritisa i artroza.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.