Oglas
· · Komentari: 0
kombinacija sa drvetom

Kako odabrati BOJE za vaš dom koje se DOBRO SLAŽU sa DRVENIM nameštajem i podovima

Koristite ove savete da biste pronašli najbolje boje koje će se ukopiti sa drvenim površinama u vašem domu

1654528499_kitchen-g3a528027e_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Boje i tonovi drveta pojavljuju se na mnogim elementima oko naših domova, uključujući nameštaj, podove, ormare i ukrase. Mrlje i završne obrade mogu se kretati od prirodnog drveta do svetloplave do bogatog mahagonija.

Pročitajte još: Ukoliko je vaša soba previše tamna postoji rešenje: Boja zidova bi mogla da vas iznenadi

Ove neutralne nijanse igraju važnu ulogu u ukupnoj šemi boja sobe. Boje boja i drugi dodaci u prostoru, kao što su tapacirani nameštaj i dekoracija zidova, treba da rade zajedno kako bi istakli i poboljšali lepotu drveta, a ne da se sukobljavaju sa njim. Pogledajte naš vodič koji će vam pomoći da odaberete najbolje boje za tonove drveta i kreirate paletu koja prikazuje prirodan dobar izgled drveta.

1. Razmotrite tonove boje drveta

Svaka vrsta drveta ima karakterističnu boju i šaru, a boja drveta se takođe može menjati pomoću lazure. Proizvođači nameštaja su vekovima koristili mrlje i lakove kako bi poboljšali izgled zrna i promenili boju drveta. Mrlje koje se prodaju obično se nazivaju po vrstama drveta koje simuliraju, kao što su javor, trešnja, orah, mahagonij, ebanovina, hrast i voće. Tokom vremena, nameštaj od drveta takođe može da dobije bogatu patinu koja površini daje dubinu i složenost. Novijem drvetu i furniru često nedostaje ova sposobnost. Međutim, oni i dalje imaju ukupan ton boje koji može biti žuta, narandžasta, crveno-braon, plavkasto braon ili tamno braon.

Da biste izabrali zidne boje ili tkanine koje će poboljšati vaše komade drveta, uzmite u obzir dominantne nijanse u završnoj obradi kako biste pomogli u odabiru. Takođe treba da razmislite da li više volite dramatičnost šeme boja visokog kontrasta ili bogatstvo uparivanja niskog kontrasta. I ne brinite o tome da li se svi komadi drveta u sobi podudaraju; skupljeni tokom vremena izgled mešanog drveta je savršen za prostore sa ležernom, opuštenom atmosferom.

2. Koristite kontrast za privlačenje pažnje

Oštra razlika u bojama drveta i bojama tkanine u prostoriji može učiniti da vaš drveni nameštaj ili podovi izgledaju još jasnije. Tamne završne obrade, poput mahagonija, oraha ili trešnje, ističu se oštrim reljefom nasuprot svetlim bojama, kao što su bledo zelena ili plava ili nijansa sa sunčane strane kruga boja . Na isti način, svetlo drvo se smelo pojavljuje nasuprot tamnoj ili jakoj boji na zidovima.

Kontrast privlači više pažnje na nameštaj, što je plus ako imate fini komad koji želite da osvetlite. Međutim, ako imate mnogo tamnog nameštaja u prostoriji svetlih boja, prostor bi mogao da bude zauzetiji nego što bi bio kada bi se nameštaj uklopio. Da biste dobili izgled tamnog drveta na svetlim zidovima (ili svetli nameštaj uz tamne zidove) , održavajte raspored nameštaja urednim i aerodinamičnim kako biste nadoknadili utisak gužve. Da biste postigli visok kontrast sa završnim obradama srednjih tonova, držite boju zida mekom i svetlom , stvarajući što je moguće veću razliku između vrednosti boje drveta i zida.

3. Dajte suptilnu izjavu

Uparivanje nijansi jednakog intenziteta ili vrednosti stvara nizak kontrast. Međutim, to ne mora da znači da će nameštaj bledeti u pozadini. Na primer, kada stavite tamni kovčeg od mahagonija na tamnocrveni ili plavo-zeleni zid, stvarate ravnotežu između dve nijanse jednake snage. Vrednost boje drveta je jednaka vrednosti zida. Isti princip funkcioniše sa srednje braon i prigušenim ili srednjim tonovima; efekat je uzdržaniji jer su tonovi prigušeni.

Tople neutralne boje , kao što su boja pečurke ili kaki, ​​donose bogate, prepečene srednje braon note. Nameštaj izgleda lepo, ali efekat je tih i prigušen, stvarajući drugačiju vrstu drame od one koju stvara visoki kontrast.

4. Izaberite komplementarne boje

Iako su preferencije boja potpuno lične, kada birate pozadinske boje za nameštaj, možda ćete otkriti da su neke bolje od drugih u isticanju prirodne lepote drveta. Razmotrite ove kombinacije drveta i boja koje se divno dopunjuju:

  • Borovo drvo + zelena: Toplina bora tonova meda dobro se pokazuje na srednje zelenoj boji . Ova nijansa može istaknuti žute tonove u drvetu i uravnotežiti ih hladnim kontrastom.
  • Bledo sivo-zelena je još jedan atraktivan, skroman izbor za uparivanje sa svetlim tonovima drveta.
  • Drvo narandžaste boje + plava: Pošto su ove boje direktno jedna naspram druge na krugu boja , svetla, intenzivna plava će istaći narandžaste tonove u drvetu. Ovaj izgled visokog kontrasta je odličan za one koji vole smele boje, ali može biti previše intenzivan za područja kao što su spavaće sobe kada želite da podstaknete opuštanje.
  • Prirodno drvo + žuta: Sunčane nijanse žute ističu tople tonove u drvetu, stvarajući ležeran, privlačan izgled. Ova boja neće aktivno poboljšati drvo kontrastom, ali suptilne varijacije tonova rade na postizanju prijatne ravnoteže.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas