Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
комбинација са дрветом

Како одабрати БОЈЕ за ваш дом које се ДОБРО СЛАЖУ са ДРВЕНИМ намештајем и подовима

Користите ове савете да бисте пронашли најбоље боје које ће се укопити са дрвеним површинама у вашем дому

1654528499_kitchen-g3a528027e_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Боје и тонови дрвета појављују се на многим елементима око наших домова, укључујући намештај, подове, ормаре и украсе. Мрље и завршне обраде могу се кретати од природног дрвета до светлоплаве до богатог махагонија.

Прочитајте још: Уколико је ваша соба превише тамна постоји решење: Боја зидова би могла да вас изненади

Ове неутралне нијансе играју важну улогу у укупној шеми боја собе. Боје боја и други додаци у простору, као што су тапацирани намештај и декорација зидова, треба да раде заједно како би истакли и побољшали лепоту дрвета, а не да се сукобљавају са њим. Погледајте наш водич који ће вам помоћи да одаберете најбоље боје за тонове дрвета и креирате палету која приказује природан добар изглед дрвета.

1. Размотрите тонове боје дрвета

Свака врста дрвета има карактеристичну боју и шару, а боја дрвета се такође може мењати помоћу лазуре. Произвођачи намештаја су вековима користили мрље и лакове како би побољшали изглед зрна и променили боју дрвета. Мрље које се продају обично се називају по врстама дрвета које симулирају, као што су јавор, трешња, орах, махагониј, ебановина, храст и воће. Током времена, намештај од дрвета такође може да добије богату патину која површини даје дубину и сложеност. Новијем дрвету и фурниру често недостаје ова способност. Међутим, они и даље имају укупан тон боје који може бити жута, наранџаста, црвено-браон, плавкасто браон или тамно браон.

Да бисте изабрали зидне боје или тканине које ће побољшати ваше комаде дрвета, узмите у обзир доминантне нијансе у завршној обради како бисте помогли у одабиру. Такође треба да размислите да ли више волите драматичност шеме боја високог контраста или богатство упаривања ниског контраста. И не брините о томе да ли се сви комади дрвета у соби подударају; скупљени током времена изглед мешаног дрвета је савршен за просторе са лежерном, опуштеном атмосфером.

2. Користите контраст за привлачење пажње

Оштра разлика у бојама дрвета и бојама тканине у просторији може учинити да ваш дрвени намештај или подови изгледају још јасније. Тамне завршне обраде, попут махагонија, ораха или трешње, истичу се оштрим рељефом насупрот светлим бојама, као што су бледо зелена или плава или нијанса са сунчане стране круга боја . На исти начин, светло дрво се смело појављује насупрот тамној или јакој боји на зидовима.

Контраст привлачи више пажње на намештај, што је плус ако имате фини комад који желите да осветлите. Међутим, ако имате много тамног намештаја у просторији светлих боја, простор би могао да буде заузетији него што би био када би се намештај уклопио. Да бисте добили изглед тамног дрвета на светлим зидовима (или светли намештај уз тамне зидове) , одржавајте распоред намештаја уредним и аеродинамичним како бисте надокнадили утисак гужве. Да бисте постигли висок контраст са завршним обрадама средњих тонова, држите боју зида меком и светлом , стварајући што је могуће већу разлику између вредности боје дрвета и зида.

3. Дајте суптилну изјаву

Упаривање нијанси једнаког интензитета или вредности ствара низак контраст. Међутим, то не мора да значи да ће намештај бледети у позадини. На пример, када ставите тамни ковчег од махагонија на тамноцрвени или плаво-зелени зид, стварате равнотежу између две нијансе једнаке снаге. Вредност боје дрвета је једнака вредности зида. Исти принцип функционише са средње браон и пригушеним или средњим тоновима; ефекат је уздржанији јер су тонови пригушени.

Топле неутралне боје , као што су боја печурке или каки, ​​доносе богате, препечене средње браон ноте. Намештај изгледа лепо, али ефекат је тих и пригушен, стварајући другачију врсту драме од оне коју ствара високи контраст.

4. Изаберите комплементарне боје

Иако су преференције боја потпуно личне, када бирате позадинске боје за намештај, можда ћете открити да су неке боље од других у истицању природне лепоте дрвета. Размотрите ове комбинације дрвета и боја које се дивно допуњују:

  • Борово дрво + зелена: Топлина бора тонова меда добро се показује на средње зеленој боји . Ова нијанса може истакнути жуте тонове у дрвету и уравнотежити их хладним контрастом.
  • Бледо сиво-зелена је још један атрактиван, скроман избор за упаривање са светлим тоновима дрвета.
  • Дрво наранџасте боје + плава: Пошто су ове боје директно једна наспрам друге на кругу боја , светла, интензивна плава ће истаћи наранџасте тонове у дрвету. Овај изглед високог контраста је одличан за оне који воле смеле боје, али може бити превише интензиван за подручја као што су спаваће собе када желите да подстакнете опуштање.
  • Природно дрво + жута: Сунчане нијансе жуте истичу топле тонове у дрвету, стварајући лежеран, привлачан изглед. Ова боја неће активно побољшати дрво контрастом, али суптилне варијације тонова раде на постизању пријатне равнотеже.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas