Oglas
· · Komentari: 0
KUĆNI SAVETI

Očistite zavese i draperije JEDNOSTAVNO I BRZO

Održite svežinu i čistoću vaših zavesa i drapera i vaš dom će uvek odisati lepotom

1636673292_shutterstock_1943836492.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

I zavese i draperije moraju se redovno čistiti, svake dve nedelje je dobar početak, ali ako vise u spavaćoj sobi ili neko u vašem domu ima alergije, jednom nedeljno je još bolje. Imajte na umu da bez obzira da li odlučite da ih operete ili usisate, najbolje je da panele prvo protresete napolju da biste uklonili površinsku prašinu ili ostatke, ili bar da ih pređete četkom za odeću.

Pročitajte još: Udaću se jedino za vojvodu Marka Miljanova: Kako se Stefanija zaljubila u duplo starijeg udovca i zaprosila ga

Usisajte i obrišite draperije

Koristeći ručni usisivač ili mlaznicu za tapaciranje vašeg običnog usisivača, počnite odozgo i radite nadole, koristeći kratke poteze. Ako je materijal posebno delikatan, koristite najniži nivo usisavanja da biste izbegli kidanje ili povlačenje tkanine. Ako ovo radite redovno, to će pomoći u zaštiti materijala tokom vremena. 

Kako očistiti zavese parom
U nekim slučajevima, možda ćete morati da pričvrstite poseban alat koji je posebno napravljen za tkaninu. Dok čistite, uvek je najbolje raditi od vrha do dna. Imajte na umu da određeni aparati za paru nisu za upotrebu na presvlakama ili zavesama. Neke tkanine za draperije takođe mogu biti osetljive na visoku toplotu.

Jednostavno brisanje draperija

Pročitajte još: PENELOPE KRUZ se ovako šeta NJujorkom: Pitali ste se kako se nose pantalone koje je glumica savršeno uklopila

U žurbi ili ste zabrinuti zbog oštećenja dekorativnih materijala, kao što su perlice? U krajnjem slučaju, možete koristiti i čistu, suvu krpu od mikrovlakana da jednostavno obrišete zavese, ali je samo važnoda uklonite prašinu.

Operite zavese

Zavese dolaze u širokom spektru tkanina, kao što su pamuk, lan, somot, svila i mešavine poliestera. Ako još uvek imaju etiketu za negu, počnite tamo kako biste videli da li možete da ih perete u mašini. U nekim slučajevima može se preporučiti čišćenje parom, pranje ruku ili hemijsko čišćenje. Druga opcija je da potražite profesionalno sredstvo za čišćenje draperija u vašem području, posebno ako zavese ili zavese imaju mrlje od vode ili druge mrlje na sebi.

Pročitajte još: Sedam zanimljivih ŽENSKIH imena koja su izvedena od BILJAKA

Perite na ciklusu za delikatne materijale

Bez obzira na to šta piše na etiketi za negu, ako planirate da perete svoje zavese u mašini, poželećete da koristite hladnu vodu i delikatan ciklus. S vremenom, sunčeva svetlost može oslabiti tkanine. Nežan pristup čišćenju je ključan ako želite da produžite životni vek vaših zavesa.

Pažljivo osušite

Pročitajte još: PENELOPE KRUZ se ovako šeta NJujorkom: Pitali ste se kako se nose pantalone koje je glumica savršeno uklopila

Da biste dodatno zaštitili svoje zavese i sprečili skupljanje, dobra je ideja da ih osušite prirodnim putem umesto da ih stavite u mašinu za sušenje. Ali izbegavajte da sušite delikatne tkanine na štriku za veš na otvorenom jer jak vetar može prouzrokovati da se zaglave i pocepaju. Ako izgledaju naborano, dotaknite ih toplom peglom ili parom za odeću pre nego što ih ponovo okačite.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas