Oglas
· · Komentari: 0

Šta predstavlja energetska efikasnost zgrade?

Energetska efikasnost zgrade predstavlja pokazatelj koliko objekat ostvaruje energetske uštede i koji su gubici. Sva merenja i doneseni zaključci se popunjavaju u Energetski pasoš objekta, dokument koji govori mnogo o zgradi i uslovima stanovanja u njoj

1648459600_vacation-g38c3f5068_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Na osnovu objektivnih merenja gubitka toplote se dobija izveštaj o kvalitetu fasade, prozorima, izolaciji krova, ali se kontroliše i sigurnosna strana objekta i koliko su uvedeni novi standardi u sistemu gradnje kao što su to releji u zgradi.

Kako se klasifikuje energetska efikasnost zgrade?

Energetski pasoš sadrži detaljne podatke, ali i ukupnu klasifikaciju od A do G gde se A dobija za najveće uštede energije, a G su najmanje efikasni objekti.

Prema našem zakonu svi novoizgrađeni objekti moraju imati minimum C oznaku, a ako je nemaju ne mogu dobiti upotrebnu dozvolu. Propisi kažu da samo površine do 50 m2 ne moraju imati Energetski pasoš, a svi drugi novoizgrađeni objekti podležu ovom propisu.

Da bi se utvrdila energetska efikasnost zgrade i dobio pasoš potrebno je da stručna lica – inženjeri sa licencom, izvrše kombinovana merenja uz pomoć različitih instrumenata, samog obilaska i beleženja stanja na terenu. Na tome se temelji kasniji izveštaj koji se popunjava u pasoš zgrade.

Ovo su podaci koji dosta govore koliko je potrebno energije za zagrevanje prostora, kakva je stolarija, kakva je fasadna izolacija i doneti zaključak koliko je cena stana realna u odnosu na troškove života koji će uslediti po useljenju.

U pasošu će stajati i preporuke za unapređenje, koliko novca treba za ulaganje i koliko bi se mogao unaprediti komfor stanovanja. Bez ovakvog kvantifikovanog pokazatelja teško je pronaći sve informacije o zgradi, energetskoj efikasnosti i troškovima za poboljšanja koji sve novije zgrade moraju da imaju. 

Osim toga, investitori se propisima obavezuju na kvalitetnu gradnju i što veće energetske uštede radi smanjenja nivoa zagađenja u prirodi pa je povećanje efikasnosti zgrada sve aktuelnije pitanje.

Sistem gradnje pametnih energetski efikasnih zgrada - releji i slični dodaci

Pametni domovi postaju standard u novijoj gradnji, a pametne zgrade inovativna rešenja za veću bezbednost i još veće uštede na polju utroška energije.

Releji se u zgrada koriste odavno. Jedan od najpoznatijih je vremenski relej uz pomoć kojeg se svetlo na hodnicima automatski gasi nakon određenog vremenskog perioda, ali u pametnim zgradama to je samo početak.

Energetski efikasna zgrada treba da bude i bezbedna pa se zato ugrađuju naponski releji koji u slučaju bilo kakve havarije gase struju na spratu ili celoj zgradi.

Nisu samo releji jedan od načina unapređenja pa mnoge investitori ugrađuju senzore koji spuštaju i podižu roletne i tako automatski regulišu temperaturu u stanovima smanjujući potrošnju struje i energenata za grejanje.

Kada se na to doda i pametan sistem obezbeđenja uz alarme dobija se energetski efikasna zgrada koja unapređuje postojeći sistem ušteda, snižava troškove i povećava bezbednost stanovanja.

U osnovi, energetska efikasnost zgrade je pokazatelj koliko se energije troši za 1m2 stambenog prostora. Da bi objekat dobio upotrebnu dozvolu mora imati visoku energetsku efikasnost i najmanje razrez C.

Dodatna ulaganja u releje i druge sisteme koji automatski regulišu potrošnu električne energije, zagrevanje ili dodatno obezbeđenje stanara, znatno podiže kvalitet stanovanja pa su ovakve zgrade najtraženije na tržištu!

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas