Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта представља енергетска ефикасност зграде?

Енергетска ефикасност зграде представља показатељ колико објекат остварује енергетске уштеде и који су губици. Сва мерења и донесени закључци се попуњавају у Енергетски пасош објекта, документ који говори много о згради и условима становања у њоj

1648459600_vacation-g38c3f5068_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

На основу објективних мерења губитка топлоте се добија извештај о квалитету фасаде, прозорима, изолацији крова, али се контролише и сигурносна страна објекта и колико су уведени нови стандарди у систему градње као што су то релеји у згради.

Како се класификује енергетска ефикасност зграде?

Енергетски пасош садржи детаљне податке, али и укупну класификацију од А до Г где се А добија за највеће уштеде енергије, а Г су најмање ефикасни објекти.

Према нашем закону сви новоизграђени објекти морају имати минимум Ц ознаку, а ако је немају не могу добити употребну дозволу. Прописи кажу да само површине до 50 м2 не морају имати Енергетски пасош, а сви други новоизграђени објекти подлежу овом пропису.

Да би се утврдила енергетска ефикасност зграде и добио пасош потребно је да стручна лица – инжењери са лиценцом, изврше комбинована мерења уз помоћ различитих инструмената, самог обиласка и бележења стања на терену. На томе се темељи каснији извештај који се попуњава у пасош зграде.

Ово су подаци који доста говоре колико је потребно енергије за загревање простора, каква је столарија, каква је фасадна изолација и донети закључак колико је цена стана реална у односу на трошкове живота који ће уследити по усељењу.

У пасошу ће стајати и препоруке за унапређење, колико новца треба за улагање и колико би се могао унапредити комфор становања. Без оваквог квантификованог показатеља тешко је пронаћи све информације о згради, енергетској ефикасности и трошковима за побољшања који све новије зграде морају да имају. 

Осим тога, инвеститори се прописима обавезују на квалитетну градњу и што веће енергетске уштеде ради смањења нивоа загађења у природи па је повећање ефикасности зграда све актуелније питање.

Систем градње паметних енергетски ефикасних зграда - релеји и слични додаци

Паметни домови постају стандард у новијој градњи, а паметне зграде иновативна решења за већу безбедност и још веће уштеде на пољу утрошка енергије.

Релеји се у зграда користе одавно. Један од најпознатијих је временски релеј уз помоћ којег се светло на ходницима аутоматски гаси након одређеног временског периода, али у паметним зградама то је само почетак.

Енергетски ефикасна зграда треба да буде и безбедна па се зато уграђују напонски релеји који у случају било какве хаварије гасе струју на спрату или целој згради.

Нису само релеји један од начина унапређења па многе инвеститори уграђују сензоре који спуштају и подижу ролетне и тако аутоматски регулишу температуру у становима смањујући потрошњу струје и енергената за грејање.

Када се на то дода и паметан систем обезбеђења уз аларме добија се енергетски ефикасна зграда која унапређује постојећи систем уштеда, снижава трошкове и повећава безбедност становања.

У основи, енергетска ефикасност зграде је показатељ колико се енергије троши за 1м2 стамбеног простора. Да би објекат добио употребну дозволу мора имати високу енергетску ефикасност и најмање разрез Ц.

Додатна улагања у релеје и друге системе који аутоматски регулишу потрошну електричне енергије, загревање или додатно обезбеђење станара, знатно подиже квалитет становања па су овакве зграде најтраженије на тржишту!

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas