Oglas
· · Komentari: 0

Četiri stara ženska imena koja su gotovo zaboravljena: Oslanjaju se na veru i tradiciju

Kada govorimo o starim retro imenima, ona se najčešće vezuju za veru i tradiciju posebno u Srbiji

1680163510_shutterstock_691746451.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Nekada su se roditelji vodili time da deci daju imena sa snažnim značenjem, a isto tako se verovalo da ona imaju dejstvo magije. Iako su neka davno zaboravljena, pojedina ženska imena i dan danas se smatraju najlepšim i najpopularnijim.

Ikonija

Ime domaćeg porekla, a izvodi se iz grčkog "eikon" u značenju "slika sveca". U prenesenom smislu znači prelepa, prekrasna, lepa kao ikona, ona pred kojom padaju na kolena.

Kruna

Vodi poreklo iz latinskog "coronatus" u značenju "krunisanje", izvorno iz "corono" u značenju "venac, kruna, krug". Kod starih Grka i Rimljana to je bilo najviše odlikovanje koje se davalo pobednicima na takmičenjima, vojskovođama i zaslužnim građanima. Popularnost ovog imena u Srbiji se vrća na velika vrata.

Hristina

Ime grčkog porekla izvedeno od grčkog "Χριστόc" (Christós) što u prevodu znači "hrišćanin" . Razne varijante ovog imena su veoma zastupljene u celom hrišćanskom svetu. Najpopularnija verzija je Kristina. Iznenadiće vas možda činjenica da sve više devojčica u Srbiji nosi ovo ime.

Spasenija

Je žensko ime nastalo od grčke reči "soter" što znači spasitelj, u prenesenom značenju onaj koji spašava, izbavlja. Nastala je od imena Spasoje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas